Afsluiten Rijksstraatweg voor vrachtverkeer

Ingezonden

Vorige week lazen we in de krant dat er in Ridderkerk-West veel bezwaren zijn ingediend tegen het afsluiten van de Rijksstraatweg voor vrachtauto's. Men claimt dat het vrachtverkeer bij hen daardoor toegenomen is. Als bewoners van de Rijksstraatweg merken we helaas niet dat het vrachtverkeer bij ons afgenomen is. Vrachtverkeer negeert het verbod massaal en rijdt gewoon door.

Eigenlijk ook logisch. Verkeer van en naar het zuiden, zal geen alternatieve route via Ridderkerk zoeken, dat is voor hen de verkeerde kant op. Het is zeer waarschijnlijk dat ten gevolge van het openstellen van het tunneltje onder de Rijksstraatweg (Verlengde Voorweg), niet alleen de weg naar het zuiden via de Rijksstraatweg een stuk korter is geworden voor het vrachtverkeer, maar ook de route naar de A15 (oosten) en de A16 richting het noorden via Ridderkerk daardoor nu een stuk korter en aantrekkelijker is geworden.

Het is heel jammer dat men nu bezwaar maakt tegen het afsluiten, men had veel eerder bezwaar moeten maken tegen aanleg van dat tunneltje. Ook had men bezwaar kunnen maken tegen de komst van het bedrijventerrein. Nu rijdt er nog geen enkele vrachtauto vanaf bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard zelf, maar daar zal in de toekomst ongetwijfeld verandering in komen. Veel vrachtverkeer vanaf Nieuw Reijerwaard zal om dezelfde reden ook door Ridderkerk West gaan rijden. De drie verkeerslichten die op de Verbindingsweg komen zullen dit nog versterken.

Wat de protesten wel heel duidelijk maakt, is de enorme overlast die vrachtverkeer door woonwijken oplevert. Lawaai, uitlaatgassen en onveiligheid. En dat geldt voor Ridderkerk West net zo goed als voor de Rijksstraatweg, een woonstraat veelal met niet onderheide woningen waar het in de spits nu al bijna onmogelijk is om de weg over te steken.

Daarom een oproep aan het bestuur van Ridderkerk om de afwikkeling van het vrachtverkeer goed te regelen, zowel voor Rijsoord als voor Ridderkerk West. Dat het lastig is weten we ook wel, maar tot op heden is de overlast alleen toegenomen en het einde is nog niet in zicht.

En bewoners van West: Samen Sterk werkt beter dan Not In My Backyard!

Leo Gielbert Stichting Oude Kern Rijsoord