Foto: Tom van Ooijen

Even wat kouder

  Column

Door Ton koppenol

De winter van 2018-2019 is zeer mild begonnen (8e plaats qua zachtheid nu). Omdat het de komende dagen vrij koud is zullen we as. zondag op ongeveer de 15e stek staan. Zaterdagochtend kan het behoorlijk fris zijn met hier en daar zelfs matige vorst (onder de -5). Na zaterdag schakelen we over op een zacht en wisselvallig weertype. Of dit gaat uitmonden in een groene kerst durf ik nu nog niet te zeggen. De kans daarop is sowieso erg groot. Als iemand bijv. in juni zegt dat we een sneeuwloze kerst gaan krijgen dan heeft ie een positieve scoringskans van 93%. De laatste keer dat het lukte was in 2010 en ook de kerst van 2009 staat als wit genoteerd. Twee witte kersten op rij dus: wat een luxe! Over de kansen op onvervalst winterweer tijdens de komende januari en februari volgende week meer.

55 miljoen jaar geleden was het erg warm op aarde, 25 graden gemiddeld toen tegen 15 graden nu .De Noord- en Zuidpool waren ijsvrij. Het was de tijd dat de zoogdieren in ontwikkeling waren (de dinosaurussen waren al zo'n 10 miljoen jaar uitgestorven. Er vonden in die tijd talloze vulkaanuitbarstingen plaats (dat is in aardlagen nog goed te zien) en al die erupties braakten enorme hoeveelheden CO2 uit.

Noord- en Zuidpool waren ijsvrij

Inderdaad, het broeikasgas, waar de aarde nu ook mee te kampen heeft. Toen deden vulkanen het, tegenwoordig de mensheid. Destijds echter bedroeg het aantal CO2-deeltjes 3500 per miljoen , nu ongeveer 400. Oh, zult u zeggen, wat zeuren we eigenlijk, 400 ppm (parts per million). valt toch best wel mee! Toch niet, want als we geen verandering in ons gedrag aanbrengen, dan kan dat getal binnen 100 jaar soepeltjes doorgroeien naar 600 en dan wordt het al serieus warm op onze planeet. Met die warmte zullen de 10 miljard mensen tegen die tijd (of nog meer) middels airco's of andere oplossingen best wel kunnen dealen. De zeespiegelstijging zal echter een veel groter probleem vormen. Het overgrote van de mensheid nl. woont nl. in de buurt van een kust.

De massale volksverhuizingen die ten gevolge van de telkens terugkerende overstromingen onherroepelijk gaan plaatsvinden zullen voor heel veel trammelant zorgen. Laten we die eventuele ellende (mogelijk oorlogen) voor onze klein- en achterkleinkinderen maar proberen te voorkomen, het leven is al lastig genoeg. Naarmate de bevolkingsgroei toeneemt zullen de marges van leefbaarheid alsmaar smaller worden, tenzij......

Volgende week wil ik iets vertellen over de mogelijkheden die wetenschappers hebben om de temperatuur op aarde kunstmatig te laten dalen, uiteraard komen dan ook de gevaren daarvan ter sprake. Het interessante waterplantje mozolla passeert dan ook zeker de revue..

Meer berichten