Een Koudere Aarde (slot)

  Column
Foto: Tom van Ooijen

Afgelopen maandag is het klimaatrapport van de Verenigde Naties gepubliceerd waarin de akkoorden van Parijs (2015) nader zijn uitgewerkt. Sinds 1850, toen de industriële revolutie goed op stoom begon te komen, is de temperatuur op aarde ongeveer 1 graad gestegen. Dat lijkt niet veel maar is toch echt aanzienlijk te noemen. Als we onverminderd doorgaan met het lozen van CO2 in de atmosfeer dan zal er voor 2050 nog eens een graad zijn bijgekomen. De kans dat daarna de opwarming op hol gaat slaan is niet ondenkbaar want er smelt dan zoveel ijs en sneeuw dat het albedo van de aarde sterk afneemt.

Anders gezegd: omdat sneeuw en ijs prima in staat zijn om warmte te weerkaatsen terug de ruimte in, neemt door gebrek aan wittigheid op onze planeet, de warmte extra toe. Bovendien kunnen door de steeds warmer wordende bodem van Siberië en Noord-Canada grote hoeveelheden methaan (CH4) vrijkomen en CH4 is een zeer sterk broeikasgas.

'Door gebrek aan wittigheid op onze planeet, neemt de warmte extra toe'

Heel veel methaan zit nu nog gevangen onder de permanent bevroren bodem aldaar (permafrost). Een paar graden opwarming lijkt niet zo erg en dat vinden we misschien zelfs wel prettig, maar als daardoor de ijskappen van Groenland en Antarctica voortijdig (voor een deel) wegsmelten dan kan de zeespiegelstijging op termijn voor grote problemen zorgen.

De afgelopen 5 weerpraatjes hebben we kunnen zien hoe, ondanks de huidige opwarming, de aarde toch nog zou kunnen afkoelen: door verhoogde vulkanische activiteit, een zon zonder vlekken, krachtige La Nina`s etc. etc. Per jaar dumpt de mensheid een slordige 25 miljard ton CO2 in de atmosfeer. Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer we al die kooldioxide weer uit de atmosfeer wisten te halen en vervolgens ondergronds konden opslaan.

Technisch gezien is het tegenwoordig heel goed mogelijk om bijv. lege gasvelden op te vullen met CO2 maar voor zoiets is erg veel energie nodig en er kleven nog meer nadelen aan. Er wordt gezocht naar betere/goedkopere methodes. Als laatste wil ik de inslag van een flink stuk ruimtepuin (ter grootte van een flatgebouw bijvoorbeeld) noemen. Zo`n botsing zou voor heel veel stof in de atmosfeer kunnen zorgen met als gevolg een sterke afkoeling die het best wel enige tientallen jaren kan volhouden, uiteraard zit niemand op een dergelijke gebeurtenis te wachten. Tot slot de vooruitzichten:

Tot en met het weekend wordt het flink te warm voor de tijd van het jaar. In de loop van de volgende week zou het geleidelijk koeler en wisselvalliger moeten worden.

Meer berichten