Wat wordt het deze winter? (4)

  Column

Door Ton Koppenol

We hebben een bijzonder zachte oktober achter ons liggen. Het werd gemiddeld 13,3 graden in De Bilt. Sinds 1901 zijn slechts 3 oktobermaanden nog wat warmer verlopen. Tja..... we kijken er amper nog van op; de opwarming van ons klimaat went kennelijk heel snel. De koppositie blijft voorlopig nog in handen van okt. 2001; toen werd het 14,2 graden. Het SAI-cijfer is inmiddels ook bekend (-0,8), licht negatief dus. Omdat er eind oktober zeer veel sneeuw in Eurasië lag verwachtte menigeen een positief SAI-getal, maar er zat een adder onder het gras, de laatste week van september nl. is er in het oosten van Siberië uitzonderlijk veel sneeuw gevallen, een record sinds men daar uitgebreid is gaan meten (1998), maar al die sneeuw telde niet mee voor het SAI-getal.

De SAI-score wordt nl. bepaald door de toename van het sneeuwdek van 1 t/m 31 oktober en die was niet erg bijzonder. De jaren met het meest positieve SAI-cijfer waren (over de afgelopen 20 jaar) 2009 en 2016. De winter van 2009/2010 was inderdaad behoorlijk winters. U zult zich misschien nog wel het dikke pak sneeuw (23 cm.) van 20/21 dec. kunnen herinneren. Ook januari en februari 2010 hadden toen temperaturen die ruim onder normaal waren.

De winter van 2016/2017 echter verliep zacht, dus toen ging de SAI-vlieger niet op. Even ter verduidelijking: een positief SAI-cijfer voorziet een grotere kans op afzwakking van de straalstroom rond de Noordpool. Een sterke straalstroom aldaar geeft vrijwel altijd zacht en nat weer in West-Europa In 2017 vond die afzwakking wel plaats maar veel te vroeg (begin november).

Timing speelt dus een belangrijke rol in deze. Professoren in de meteorologie die zich bezighouden met deze materie zijn uiteraard nog steeds zoekende; hopelijk volgen er de komende jaren nuttige aanpassingen die betere resultaten bieden.

Kan het weer tot een jaar vooruit(bijvoorbeeld) redelijk nauwkeurig voorspeld worden? Volgende week hoop ik daar toch echt iets over te kunnen melden.

Tot slot de vooruitzichten: wisselvallig en vrij fris.

Meer berichten
Shopbox