De ambulances halen nergens in de regio de normtijd van 15 minuten. Aan verbetering wordt gewerkt. (archieffoto GvS) (Foto: )

Ambulances halen normtijd niet

door Geert van Someren

Extra personeel nodig

RIDDERKERK – Ambulances die met spoed naar Ridderkerk rijden, zijn 'maar' bij 89,3% van die ritten binnen 15 minuten ter plaatse. De normtijd is 95%. Gerekend over de 1.574 spoedritten in 2018, is de gemiddelde aanrijdtijd 11 minuten en 43 seconden. Ridderkerk is geen uitzondering in de regio van de Ambulance Zorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR). De norm van 95% is vorig jaar nergens gehaald, ook niet in gemeenten als Barendrecht (92,7%) en Rotterdam (90,2%) waar dat enkele jaren geleden nog wel het geval was. In Albrandswaard (Rhoon en Poortugaal) is 85,8% binnen 15 minuten ter plaatse.

De oorzaak van het niet halen van de norm is tweeledig, zo blijkt uit het jaarverslag van de AZRR over 2018. Het aantal ritten in de regio is als gevolg van de vergrijzing substantieel toegenomen. In tien jaar tijd steeg het aantal van 85.000 naar 113.000 stuks.

Tekort verpleegkundigen

Daarnaast speelt het tekort aan verpleegkundigen in de zorg een belangrijke rol. Door dat tekort aan personeel is het moeilijk voldoende bemanning voor de ambulances te werven om zaken als pensionering en verloop op te vangen.

Extra werving

Inmiddels is een speciale werving gestart. Op een personeelsbestand van 450 medewerkers, zijn 51 nieuwe medewerkers aangetrokken. Die worden aanvullend opgeleid voor het werk op de ambulance. Tot die tijd huurt de AZRR uitzendkrachten in.

Ook ligt op dit moment een plan op tafel, waarbij de twee ambulancediensten AVRR en BIOS samen zullen gaan. Door de fusie zou meer doelmatig kunnen worden gewerkt in de Veiligheidsregio, is de verwachting.

Uit de cijfers van de AZRR blijkt dat de normtijden bij de spoedritten naar Ridderkerk de afgelopen vijf jaar schommelen rond de 90%.

Ridderkerk is geen uitzondering in de regio