Het Afvalstation van HVC slaat het grof vuil van de gemeenten Ridderkerk, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht nu op. (foto GvS) (Foto: )

Probleem met verwerker afval raakt Ridderkerk

De problemen bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB raken inmiddels ook de verwerking van Ridderkerks afval. Het gaat daarbij uitsluitend om grof huishoudelijk afval dat wordt afgevoerd via het Afvalbrengstation van HVC bij de Crezeepolder ten zuiden van Ridderkerk.

Door Geert van Someren

Ridderkerk - Het ophalen en afvoeren van 'gewoon' huishoudelijk afval in de grijze vuilniszakken gaat normaal door. Dat wordt verbrand bij AVR in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg.

AEB in Amsterdam heeft na technische problemen vier van de zes verbrandingslijnen uitgeschakeld. Voor de afvoer van grof huishoudelijk afval heeft Ridderkerk een contract met de recyclingsfirma Renewi. Die firma laat normaal gesproken dat afval verbranden bij AEB. Nu dat niet meer kan, weigert AEB het vuil in ontvangst te nemen, hoewel Renewi daarvoor een contract heeft. Op haar beurt heeft Reniwi nu op 27 juli aan Ridderkerk laten weten dat het grof afval niet meer wordt afgevoerd.

Voor de inwoners van Ridderkerk heeft dat nog geen gevolgen. De NV BAR Afvalbeheer heeft besloten dat het op afspraak ophalen van grof afval vooralsnog doorgaat. Ook kunnen inwoners met gebruik van een pas net als altijd zelf grof huishoudelijk afval brengen naar het afvalstation, dat bekend staat als de Milieustraat Noordpolder. Het college van B&W heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat de financiële en juridische consequenties worden onderzocht.

Hoe Ridderkerk er op termijn mee omgaat, is nog onduidelijk. Eind vorige week is bekend geworden dat de problemen bij AEB naar verwachting nog zes tot negen maanden zullen duren.