Andries van Nielen (links) en Jan Verhagen zorgen voor ontspannen lessen. (foto GvS) (Foto: )

Les krijgen helpt je digital op weg

Wil je graag meer kunnen doen met bijvoorbeeld je smartphone, iPad, PC, tablet of laptop, dan zijn er zes leraren bij Facet om je te helpen. Tijdens laagdrempelige lessen helpen ze je op weg om digitaal wijzer te worden. Zodat je ook kunt whatsappen, internetbankieren of een foto bewerken. De hulp is voor iedereen beschikbaar, of je nu oud of jong bent.

Door Geert van Someren

Ridderkerk - Andries van Nielen en Jan Verhagen stralen rust uit. Ze zijn in staat moeilijke zaken eenvoudig uit te leggen. Verplaatsen zich makkelijk in iemand die graag wil kunnen mailen of per telefoon een foto wil zenden, maar die kennis nog mist. Ze nemen de tijd om je te helpen. Het maakt niet uit of je oud of jong bent.

Er zijn verscheidene digitale cursussen bij Facet, die uit twee of meer dagdelen bestaan. "Die dagdelen zijn niet op dezelfde dag", legt Jan uit. "Wat je op een dag kunt opnemen, heeft voor iedereen een grens". Andries: "Na het dagdeel is het de bedoeling dat mensen er zelf thuis mee aan de slag gaan. Bij het volgende dagdeel kun je meer gericht werken".

"De cursussen zijn echt bedoeld om mensen die digitaal mee willen doen op weg te helpen", zegt Jan. "Maar ook om iets specifieks te leren, zoals het werken met PowerPoint, Excel of het bewerken van foto's". "We geven ook een basiscursus voor Windows, dat programma staat meestal standaard op de pc of de laptop", vertelt Andries.

Ook qua kosten zijn de cursussen laagdrempelig. De cursussen en workshops hebben een vaste prijs. De gemeente faciliteert de Ridderkerkse welzijnsorganisatie, die vroeger bekend was onder de naam Karaat. De lessen worden gegeven in het kantoor van Facet aan de Schoutstraat 5.

De eerste cursus na de zomer start op maandag 2 september. Die gaat over Windows en "omgaan met mijn computer of laptop". Het gaat om zes wekelijkse bijeenkomsten van 10.00 tot 13.00 uur. Deze cursus wordt ook vanaf donderdag 7 november aangeboden (zes wekelijkse bijeenkomsten van 13.00 tot 16.00 uur).

De cursus iPad, tablet en smartphone vindt vanaf maandag 7 oktober plaats (drie wekelijkse bijeenkomsten van 13.00 tot 16.00 uur) en vanaf dinsdag 3 december (drie wekelijkse bijeenkomsten van 09.30 tot 12.30 uur).

Ook kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor verschillende workshops, zoals 'Werken in de cloud' op 3 september van 10.00 tot 12.30 uur of 26 november van 13.00 tot 15.30 uur en 'Wat moet ik nu met mijn foto`s' op 8 en 15 oktober van 14.00 tot 16.00 uur of op 4 en 11 december van 14.00 tot 16.00 uur.

Privélessen zijn mogelijk. Dat kan ook thuis. Die individuele begeleiding kost 10 euro per uur. Specifiek voor 50-plussers hebben Jan en Andries nog een tip. Op Seniorweb kun je terecht voor al je vragen en voor hulp op digitaal gebied. Dat kan telefonisch, aan huis of op afstand.

Meer informatie is te krijgen via frederike.barendregt@facet.nl of via 0180 432350 of kijk op https://facetridderkerk.nl/events/computercursussen-voor-senioren/.