Karin Kayadoe (rechts op de foto): " Er mag wat mij betreft veel, tot het een grens over gaat". (foto GvS) (Foto: )

"Bewoners voelen zich steeds minder veilig"

Onvoldoende inzet op jongeren

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Raadslid Karin Kayadoe (Leefbaar Ridderkerk) maakt zich zorgen over incidenten met groepen jongeren in Ridderkerk, zoals onlangs bij het zwembad. Ze is kritisch over de handhaving van de openbare orde. "Er wordt onvoldoende ingezet op jongeren, gezien de incidenten van de afgelopen jaren. Bewoners hebben een negatief beeld wat betreft orde en handhaving", zo heeft Kayadoe in de gemeenteraad gezegd.

"Bewoners voelen zich steeds minder veilig. Ik vind dat zeer verontrustend. Ze mogen van ons verwachten dat we daar op het gemeentehuis op ingrijpen. Aanpakken bij de bron", adviseert het Leefbaar-raadslid in de raad aan burgemeester Anny Attema. Kayadoe: "Een integrale aanpak van jongeren met grensoverschrijdend gedrag is hard nodig".

Uit antwoord op schriftelijke vragen van Kayadoe die het college van B&W onlangs gaf, blijkt dat in mei dit jaar er in Ridderkerk 25 jongeren zijn die aandacht hebben van politie en/of justitie. Een aantal van hen wordt verdacht van delicten, waarbij geweld is gebruikt, zoals bij de overval eerder dit jaar bij de Coop in Drievliet. Het college merkt daarbij op dat "al deze jongeren de juiste begeleiding krijgen".

Niet nieuw

In een toelichting merkt Kayadoe op dat problemen met jongeren niet nieuw zijn. Het speelt niet alleen in Ridderkerk, maar landelijk. "Het is voornamelijk een maatschappelijk probleem. Je zou elkaar er op aan moeten kunnen spreken. Natuurlijk mag je jong zijn. Jongeren hebben een plek nodig, maar ze moeten wel worden gecorrigeerd als ze buiten de lijnen gaan. Er mag wat mij betreft veel, je bent maar eenmaal jong, tot het een grens over gaat. We hebben hier te maken met al twee overvallen dit jaar, een aantal berovingen en diverse bedreigingen".

Als voorbeeld geeft ze de groep bij de hangplek in het Huygensplantsoen. "Het dealen van soft drugs is daar jarenlang gedoogd. Dat gaat om wiet en patronen met lachgas. De kern bestond uit vijf tot zes man, met daar omheen een mannetje of twintig. Even een oproepje met je mobiel en jongeren komen langs om te rellen". Over de incidenten met het zwembad zegt het raadslid: "Ook dat is geen nieuw probleem. En het speelt evenmin alleen in Ridderkerk. Je moet ook daar op tijd ingrijpen. Er is een huisreglement. Hou je je daar niet aan? Meteen ingrijpen. Zero tolerance. Ik zie drie componenten. De eerste is dat het zwembad een openbare gelegenheid is. De gemeente is feitelijk de eigenaar waarbij Sport en Welzijn het beheer en de exploitatie uitvoert. De burgemeester tenslotte is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde".