Michael van 't Hoff geeft uitleg over de smaakplank. (foto GvS)
Michael van 't Hoff geeft uitleg over de smaakplank. (foto GvS) (Foto: )

Oplossing voor smaakverlies patienten met kanker

Smaakplank helpt bij samenstellen maaltijd

door Geert van Someren

RIDDERKERK – In Ridderkerk is een project gestart om daadwerkelijk iets te doen aan het smaakverlies bij oncologie-patiënten. De keuken van de Riederborgh is de plaats waar het gebeurt. Met hulp van een smaakplank wordt uitgezocht wie met welk kruid weer lekker kan eten. Daarbij spelen de koks uiteraard een cruciale rol, vertelt manager Casper van der Most van de Riederborgh.

Tijdens een bijeenkomst in de Gasterij van de Riederborgh krijgt een groep mensen die actief is in de gezondheidszorg in Ridderkerk een proeverij voorgezet van kok Michael van 't Hoff. Daarbij zijn ook de koks van de Riederborgh met Joery Hollemans als hoofd van de keuken actief. Van 't Hoff is voedingsdeskundige, met als specialisme oncologie. "Je moet per persoon kijken wat aanslaat. We kunnen tien smaken toepassen. Het gaat ook om kleine dingen, bijvoorbeeld of iemand wel voldoende speeksel heeft. Je moet op hersenniveau denken. Het gaat naast de vijf basissmaken om de geur en het prikkelen van de smaakpapillen".

Bekend is dat mensen met smaakverlies minder eten en daardoor afvallen. "Van 't Hoff kan wondertjes verrichten", zo is te horen tijdens de uitgebreide proeverij. Het twintigtal mensen dat aanschuift in de Gasterij beaamt dat volledig, hoewel ook in dit geval over smaak best valt te twisten. Een stukje meloen bijvoorbeeld komt in drie variaties langs. Een chocolade lepel met een kruidje valt bij bijna iedereen heel goed in de smaak. Met de proeverij wordt duidelijk dat bij de smaakbeleving een oppepper mogelijk is.

Van der Most: "Bij de Riederborgh komen enkele honderden maaltijden per dag door uit de keuken. Dat gaat niet alleen om de bewoners van de Riederborgh, maar ook om de maaltijden die vrijwilligers via Facet op werkdagen in Ridderkerk rondbrengen. We slaan de handen ineen, zodat mensen weer smakelijk kunnen eten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen met reukstoornissen of slikproblemen. Door te vragen of de maaltijd smaakt en uit te zoeken wat helpt de smaak terug te krijgen, kunnen wij het verschil maken".

Op dit moment wordt gewerkt aan een app die de gebruikers helpt bij het maken van smaakkeuzes. Het is bekend dat bij oncologie de smaak van de ene week op de andere kan veranderen en daarna nog wel een paar keer. Na elke maaltijd kan op de app worden aangegeven hoe die is bevallen.

KADER

In de projectgroep werken de Riederborgh, Rabobank Banking for Food, Smaakpupil en Bar in Balans samen. Smaakpupil is een initiatief van Michael van 't Hoff en Gedachtengoed NL. Het ontwerpbureau Doordacht ontwikkelt de app.

Meer berichten