Het parkeerterrein aan de Noordstraat is tijdelijk een bouwplaats. (foto GvS)
Het parkeerterrein aan de Noordstraat is tijdelijk een bouwplaats. (foto GvS) (Foto: )

Lidl Bolnes gaat drastisch uitbreiden

Geert van Soomeren

Foutje gemeente met bouwhoogte

RIDDERKERK – De supermarkt van Lidl in Bolnes gaat uitbreiden tot minimaal 2.200 vierkante meter. Dat past in het landelijk beleid van de keten. Doordat in het bestemmingsplan in 2013 door de gemeente vergeten is een maximale bouwhoogte vast te stellen voor de plaats van de huidige laad- en losruimte, komt daar een opbouw voor een kantoor. De laad- en losruimte zelf wordt bij het winkeloppervlak getrokken. Ook de voormalige winkel van Kruidvat wordt deel van de supermarkt.

Door de fout in het bestemmingsplan kon de gemeente de omgevingsvergunning met het bouwplan niet weigeren, zo heeft het college van B&W aan de gemeenteraad laten weten. Omwonenden vinden dat de opbouw hun woongenot aantast. Die hebben overigens in 2012 geen beroep aangetekend tegen het voorstel voor een nieuw bestemmingsplan. Evenmin is tegen de omgevingsvergunning eerder dit jaar bezwaar gemaakt.

Door de gemeente is aan Lidl gesuggereerd om een informatieavond te houden. Het winkelbedrijf heeft een brief bij de omwonenden in de bus gedaan over de werkzaamheden en de eventuele overlast. Daarin heeft Lidl gesteld dat de omwonenden met vragen en opmerkingen bij hen terecht konden. Daar zijn volgens Lidl geen reacties op gekomen. Reden voor het bedrijf om af te zien van het organiseren van een informatieavond.

Vrijwel het enige wat de gemeente denkt nog te kunnen doen, is in gesprek gaan met de supermarkt over een "verkeersveilige inrichting" van de openbare ruimte bij het winkelcentrum in Bolnes, nu Lidl deels in de openbare ruimte gaat laden en lossen. Ook wordt op verzoek van de omwonenden een bezonningsonderzoek uitgevoerd. Het college verwacht niet dat dit invloed zal hebben op de verleende vergunning.

Juridisch gezien kan de gemeente niets meer voor de omwonenden betekenen, zo schrijft het college aan de gemeenteraad. Die kunnen mogelijk nog wel kijken of privaatrechtelijk iets te ondernemen valt.

Meer berichten