Leefbaar betwijfelt of het net aangebrachte prikkeldraad voldoende is om te voorkomen dat over de hekken wordt geklommen. (foto GvS) (Foto: )

Geen extra geld gemeente voor veiligheid zwembad

Geert van Someren

RIDDERKERK – De 'hamvraag' tijdens het twee uur durende debat in de gemeenteraad komt van raadslid Farahnaz Fräser (D66): op welke termijn is zwembad De Fakkel veilig?

Ondanks dat ze de vraag twee keer stelt, komt er geen helder antwoord van burgemeester Annie Attema en wethouder Henk van Os. Dat het zwembad veiliger moet, daar is heel politiek Ridderkerk het over eens na de onlusten van eind juni waarbij jongeren het zwembad binnenkwamen door over hekken te klimmen. Hoe dat moet, is nog niet duidelijk.

Met grote meerderheid neemt de gemeenteraad na het debat een motie aan waarin het college onder ander wordt verzocht de "hoogste prioriteit" te geven aan gesprekken over de veiligheid in en om het zwembad en de beheerder Sport en Welzijn(SenW) te ondersteunen. Daar zit volgens wethouder Van Os, die in het college verantwoordelijk is voor maatschappelijk vastgoed, een pijnpunt. Als de gemeente geld stopt in de verhoging van de veiligheid, kan dat problemen geven met degenen die naast het net visten bij de openbare aanbesteding van het beheer.

Zowel Van Os als Attema hanteren in de gemeenteraad duidelijke taal over de onlusten. "SenW heeft een gele kaart ontvangen. Ik hoef niet uit te leggen wat een tweede gele kaart betekent", zegt van Os. Attema, verantwoordelijk voor de openbare orde, is duidelijk: "Wat er is gebeurd, kan en mag niet. Het is veilig of het is niet". Met andere woorden, dan gaan de deuren niet meer open. Ze wil wel een misverstand over "de onruststokers" kwijt: "De jongens hebben alle kleuren van de regenboog".

Van Os zegt wel toe dat als SenW de financiële middelen niet heeft bijvoorbeeld voor de invoering van een pasjessysteem, er dan overleg zal plaatsvinden. Attema vindt het belangrijk dat het vertrouwen in het management van het zwembad wordt hersteld. Ze deelt mee dat op topdagen de gemeente de eigen mobiele camera bij het zwembad neerzet. Diverse raadsfracties vinden dat het college wel heel makkelijk alle schuld bij SenW legt. "Het college moet niet de verantwoordelijkheid afschuiven", zegt Björn Ros (GroenLinks). Raadslid Petra van Nes (Burger op 1) vindt dat de eerste reacties vanuit het college en van 18Plus niet helemaal correct zijn. "Er zijn op die dag geen kluisjes gekraakt en evenmin is aangifte gedaan van aanrandingen. Wat gebeurde is erg genoeg, maar je moet het incident niet groter maken dan het was". Raadslid Fräser: "De gemeente is bestuurlijk verantwoordelijk. Er zijn geluiden dat het geen incident is, maar dat er een organisatie achter zit". Burgemeester Attema zegt daar niet van op de hoogte te zijn, maar dat onrust in zwembaden wel een landelijk probleem is.

Zeldzame interpellatie

Het politieke debat in de gemeenteraad werd gevoerd aan de hand van een zogeheten interpellatie van Partij 18Plus. De interpellatie is in de gemeentelijke politiek een zeldzaam instrument. Volgens de burgemeester die voorzitter is van de gemeenteraad, is het in Ridderkerk niet voorgekomen sinds wethouders niet tegelijkertijd ook raadslid meer mogen zijn. Dat was in 2002.

SenW heeft een gele kaart ontvangen