Door de drukke scheepvaart op de rivierkruising is de situatie onveilig. (foto Geert van Someren)

Aanpak rivierkruising op lange baan

RIDDERKERK – Het brede overleg over de scheepvaart op het Drierivierenpunt bij De Schans heeft niets concreets opgeleverd. De weinig opzienbarende conclusie van het overleg is dat de kruising van de Nieuwe Maas, de Noord en de Lek onveilig is door de drukke scheepvaart en de complexiteit van de situatie. De VVD in Ridderkerk constateert dat desondanks "het gevoel van urgentie nog steeds ontbreekt".

Bekend is dat de combinatie van stroming en wind schepen uit de koers kan zetten. Tijdens het overleg is vastgesteld, dat het aantal incidenten relatief bescheiden is, maar dat de (mogelijke) impact groot kan zijn. De al vorig jaar aangedragen oplossingen om het probleem aan te pakken zijn nogmaals benoemd, maar er is geen besluit genomen om één of meer daarvan te gaan uitvoeren.

Bij het overleg in de vorm van een werkconferentie waren ruim twintig vertegenwoordigers van de Waterbus, de provincie, Rijswaterstaat, het Driehoeksveer, de politie, BLN Schuttevaer en de gemeente Ridderkerk aanwezig. De gemeente en Rijkswaterstaat zijn tevreden over de opbrengst van het overleg, zo heeft het college van B&W laten weten.

De bal voor het vervolg van het overleg ligt nu bij Ridderkerk. Minimaal twee maal per jaar zal de door de gemeente op te stellen agenda door betrokken partijen worden besproken. Daarbij moet worden bepaald welke oplossingen het meest haalbaar zijn. Volstrekt onduidelijk is op welke termijn dat tot een concrete aanpak leidt.

Jammer

VVD-fractievoorzitter Louis van der Spoel verklaart desgevraagd in een reactie het jammer te vinden, dat niet eerder naar de VVD geluisterd is. "Al vele jaren geleden heeft de VVD aangegeven dat de situatie onveilig is. En de VVD heeft dat meerdere malen herhaald. Dat werd toen weggezet als onnodig onrust zaaien. Nu wordt eindelijk toegegeven dat het ook echt een onveilige situatie is. Voor de VVD is dit geen nieuws. Het is een open deur".

Van der Spoel: "De VVD betreurt het dat juist na een zo brede conferentie het gevoel van urgentie om dit probleem aan te pakken nog steeds ontbreekt. Wederom een gemiste kans!

Zeker met de komende aanbouw van flats aan de rivier in Slikkerveer, juist bij het Drierivierenpunt, is de VVD teleurgesteld dat niet voortvarender wordt gehandeld".

(door Geert van Someren)

Reageer op dit nieuws 1