Daniël Cohen is terecht trots op zijn prestatie op het Gemini College. (foto GvS)

Daniel blinkt uit bij examen

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Daniël Cohen (18) haalde twee jaar geleden nog vijven en zesjes op het Atheneum van het Gemini College in Ridderkerk. Afgelopen week is hij geslaagd met een 10 voor wiskunde B en het predicaat cum laude, wat de Latijnse uitdrukking voor 'met lof' is. Gemiddeld moet je dan een 8 of hoger scoren op je eindlijst. Hoe kan dat, is de logische vraag.

Daniël draait er niet omheen. "Ik deed er toen weinig aan, was met andere dingen bezig. Twee jaar geleden heb ik Hana ontmoet. Zij heeft mij erg geïnspireerd en gemotiveerd de afgelopen twee jaar. De lesstof valt eigenlijk wel mee. Als je een beetje je best doet, is het makkelijk een 7 of zo te halen. Nog hoger scoren is een uitdaging", ondervond Daniël.

"Ik heb er veel voor gedaan. Eigenlijk is het een kwestie van goed indelen en plannen, zodat je op tijd met leren begint", zegt hij. Dat hij überhaupt slaagde op het Atheneum, is kijkend naar zijn historie best bijzonder. "Hij kreeg op de lagere school een vmbo advies", vertelt zijn ouder. "Uit een test op het Gemini bleek dat hij VWO aan zou moeten kunnen. Dat klopt, zo blijkt nu, maar dan moet je er wel wat voor doen. Het is knap dat je op die leeftijd daarvoor de discipline op kunt brengen".

Daniël heeft onlangs meegedaan aan de landelijke olympiade voor scheikunde. Hij behoorde tot de tien procent met de beste resultaten. Dat wetend, is het logisch dat hij zich heeft aangemeld voor een herkansing van het vak scheikunde bij zijn examen. "Ik haalde nu een 7,5. Dat ga ik proberen nog omhoog te krijgen".

Wat gaat Daniël doen na een welverdiende vakantie? "Ik ga technische wiskunde studeren op de TU Delft. Voor de 'bachelor' ben ik dan drie jaar aan het studeren en voor de eventuele 'master' nog eens twee jaar. Dat laatste is nodig om een leuke baan te kunnen vinden. In de praktijk blijkt een opleiding op 'bachelor' niveau daar meestal niet voldoende voor".

Nog een cum laude

Bij het Gemini College is nog een leerling cum laude geslaagd. Dat is Elisa van Geldorp. Zij haalde 4 x een 9, 4 x een 8 en 1x een 7. Een derde leerling gaat nog proberen via een herexamen het predicaat cum laude te halen. Dat betreft Janic Bijlhout, een studiemaatje van Daniel.