Lezing over de VOC op Het Huys ten Donck

Ridderkerk -Dit jaar wordt met het Jaarthema "Over de grens" op een 7-tal historische locaties op unieke wijze onder het voetlicht gebracht met het proramma Koloniale Banden tijdens de Dag van het Kasteel aanstaande maandag 10 juni op Tweede Pinksterdag. Op de enige nog gehele oorspronkelijke buitenplaats van groot-Rotterdam, Het Huys ten Donck, is Historicus Wim Manuhutu - gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesië en voormalig directeur van het Moluks Historisch Museum - uitgenodigd om u een lezing te geven over de VOC. Regentenfamilie Groeninx van Zoelen, al 400 jaar verbonden aan Buitenplaats Het Huys ten Donck, leverde meerdere burgemeesters aan de stad Rotterdam evenals bewindhebbers aan de Rotterdamse Kamer van de VOC. Zo ook Otto Groeninx van Zoelen, die het huidige Huys ten Donck in 1746 bouwde op de fundamenten van het oude Huys ten Donck kasteeltje uit 1616 dat ook al sinds 1667 in handen van de familie van Zoelen was. Tevens waren er twee VOC schepen die de naam Het Huys ten Donck droegen en ieder 21 op zee voeren (7 x 3 jaar per vaart). In het Huys ten Donck zijn naast de rijkelijk met Rococo gedetailleerde stuc planelen en ruimtes met bijzonder hout- en stucwerk, ook meerdere voorwerpen die herinneren aan die VOC periode. De geschiedenis van Het Huys ten Donck wordt dan ook gekenmerkt enerzijds door de eeuwenlange verbinding met de familie Groeninx van Zoelen waardoor de persoonlijke autenthieke sfeer in het Huys is behouden, maar heeft ook een belangrijk stuk vaderlandse geschiedenis die binnen haar muren bewaard zijn gebleven. Zo ook met roots in de VOC. De totaliteit van de VOC komt aan bod en tegelijk de lagen in de verhalen en perspectieven. Over de scheepsbouw, ontdekkingen, technische vooruitgang, winst, de Republiek der Nederlanden tegen Portugal en andere internationale grootheden, de pragmatische en gewelddadige kant van de VOC. De rol van bewindhebbers en hun levens en ook de invloed van het bewind voor mensen in de gebieden die onder de invloed van de VOC vielen. Wim Manuhutu belicht die invloed en onze vaderlandse geschiedenis van vele kanten. Op 10 juni zal de lezing van Wim Manuhutu u dan ook inspireren tot nadenken, tot een gesprek, met als beginpunt de locatie Het Huys ten Donck en diens geschiedenis, en met de VOC als onderdeel van de geschiedenis van Nederland.

U wordt tevens ontvangen met een welkomstwoord door Iris Broersma, bestuurslid van De Nederlandse Kastelenstichting en erfgoedprofessional.

Toegang is €15,-, met inloop vanaf 10.30am en start lezing 11am dat ongeveer 45 minuten duurt. Kaarten zijn alleen online te bestellen via https://dagvanhetkasteel.nl/het-huys-ten-donck/ en dit programma betreft een lezing in de Grote Ontvangstzaal en vrije wandeling door het Park, geen rondleiding door het Huys. Alhoewel u uiteraard wel langs meerdere ruimtes zult lopen tijdens uw bezoek. Met dit kaartje krijgt u dus ook gratis toegang tot het prachtige Landschapspark, een van de oudste in Nederland nog in oorspronkelijke staat behouden. Wilt u alleen het Park bezoeken dan bent u op 10 juni ook van harte welkom en kunt u voor 1€ een wandelkaart kopen bij BP Tankstation Lagendijk Bolnes en ook een plattegrond verkrijgen met wandelroutes en anecdotes over de bijzondere hoekjes en recent gerestaureerde monumentale Tuinornamenten verspreid door het Park.

Buitenplaats Het Huys ten Donck bevind zich op 15 minuten afstand van het centrum van Rotterdam te Ridderkerk en wordt beheerd door (ANBI) Stichting Het Huys ten Donck, en nog steeds bewoont door de familie Groeninx van Zoelen waardoor de warme huiselijke sfeer van dit eeuwenoude Ontvangsthuis authentiek bewaard is gebleven. Tot de dag van vandaag wordt het Huys beschikbaar gesteld voor ontvangsten, huwelijken, vergaderingen en lezingen, waar het Huys ook ooit voor werd gebouwd. Deze lezing maakt onderdeel uit van de reeks van Special Tours waarmee de Stichting u graag naast de reguliere seizoensrondleidingen door Huys en Park, een programma biedt met een stukje extra verdieping over een bepaald thema, expert, vakmanschap, of specifieke voorwerpen. Voor rondleidingen door het gehele Huys ten Donck en andere mogelijkheden op de Buitenplaats kunt u de website raadplegen http://www.huystendonck.nl of facebook pagina Huys ten Donck alive and kicking.

Meer berichten