Amnesty op de Pinkstermarkt

Ridderkerk -Het wordt steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Meer dan ooit krijgen mensenrechtenverdedigers te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraf. Om hier aandacht voor te vragen voert Amnesty International op 8 juni actie tijdens de Pinkstermarkt in Ridderkerk.

Wereldwijd nemen mensen enorme risico's omdat ze onze rechten verdedigen. Mensenrechtenactivisten worden lastiggevallen, gemarteld, en zelfs gedood. Alleen omdat zij hun nek uitsteken voor anderen.

Op de Pinkstermarkt: actie voor Iraanse mensenrechtenadvocaat

De prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh werd in maart 2019 veroordeeld tot de schandalige straf van 33 jaar cel en 148 zweepslagen. Dit was niet de eerste keer dat ze veroordeeld werd. Niet zo lang geleden kreeg ze 5 jaar celstraf opgelegd waardoor ze nu 38 jaar vastzit. In 2010 moest ze zes jaar de gevangenis in vanwege 'samenzwering tegen de staat'.

Activist die nooit opgeeft

Na massale acties van Amnesty kwam Sotoudeh eerder vrij en pakte ze haar werk weer op. Ze bleef zich inzetten voor kinderen die de doodstraf krijgen, slachtoffers van zuuraanvallen en vrouwen die af willen van de verplichte hoofddoek. Dat is bijzonder moedig, maar het kwam haar ook duur te staan.

Verzonnen aanklachten

Volgens de Iraanse autoriteiten bracht Nasrin Sotoudeh de nationale veiligheid in gevaar en moedigde ze corruptie en prostitutie aan. Dat zijn verzonnen aanklachten, alleen bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Daarom voert Amnesty wereldwijd weer actie voor haar. We zullen alles op alles zetten om deze wrede veroordeling ongedaan te maken en hopen dat ze ook nu weer vrijkomt

Bezoek op de pinkstermarkt in Ridderkerk de Amnesty-stand, en teken de petitie, waarin de Iraanse autoriteiten opgeroepen worden Nasrin Sotoudeh onmiddellijk vrij te laten.

Op de kraam van Amnesty worden verder ook 2e hands boeken en cd's verkocht, ten bate van het werk van Amnesty.

Kijk voor meer informatie op www.amnesty.nl  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Wil Wendrich, contactpersoon Amnesty Ridderkerk, 0180 487050.