Foto:

228 zonnepanelen op dak sporthal in gebruik

Bestuursleden: realisatie vergt lange adem

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Een paar jaar hebben de coöperatie De Groene Stroom en diverse projectpartners gewerkt aan de voorbereiding van de realisatie van zonnepanelen op het dak van sporthal De Werf in Slikkerveer. Tijd die nodig was voor het uitzoeken van wat mogelijk is, maar ook voor overleg en onderzoek. Ongelofelijk veel werk, waarbij ze volop medewerking kregen van de gemeente en andere betrokkenen. Ineens gaat het dan snel. In ruim een week tijd legt de aannemer in de meivakantie de 228 zonnepanelen, die deze week officieel in gebruik worden genomen. Het levert 60.000 KWh per jaar op, goed voor het stroomverbruik van ongeveer 25 Ridderkerkse huishoudens.

Bijzonder is dat de bestuursleden vrijwilligers zijn, alle bestuursleden en ook Projectleider Frits Lakemeier zijn overtuigd van de noodzaak van het opwekken van schone energie. Het is pure noodzaak. Niets doen is geen optie. "We hebben zorg voor de samenleving, maar vergeten ook de portemonnee niet", aldus voorzitter Henk van Houcke, die van jongs af aan een drive voor het milieu heeft. Bestuurslid Hans Ipskamp: "Dat het wat oplevert voor de deelnemers, is erg belangrijk".

De Werf is na De Fakkel het tweede zonnepanelen project van de Ridderkerkse coöperatie. Er zijn nu hoger rendement panelen gebruikt. "Een dergelijk project gaat niet vanzelf", weet Van Houcke. "We hebben veel hobbels moeten nemen. Dat vergt jaren". Lakemeier: "Wat tijd kost, zijn diverse noodzakelijke onderzoeken". Ipskamp roemt de samenwerking met OBS De Reijer en S&W bij de praktische uitvoering van het project. "Dat ging in goede harmonie".

De deelnemers, participanten, aan het project zijn Ridderkerkers. "Het is een coöperatieve vereniging van eigenaren die samen beslissen wat er gebeurt", legt Van Houcke uit. Ipskamp: "Per project kijken we wat de beste vorm is voor participatie. Bij De Fakkel zijn de participanten bijvoorbeeld obligatiehouders".

Lakemeier: "De Werf is een mooi project voor Ridderkerk. Belangrijk is dat de plek waar de energie wordt opgewekt, dicht ligt bij waar de stroom wordt gebruikt". Het project De Werf smaakt naar meer. Voorwaarde is wel dat er, in eerste instantie, Ridderkerkse inwoners aan mee kunnen doen. De bestuursleden zijn benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek dat de gemeente Ridderkerk uitvoert naar de geschiktheid van de bestaande daken van het maatschappelijk onroerend goed voor zonne-energie. Ze wijzen op een project als dat van het bedrijf Zoutewelle in Ridderkerk, dat enkele jaren geleden 2700 panelen realiseerde. Kleinere projecten met bijvoorbeeld 200 panelen is prima. Voor de realisatie van projecten is de coöperatie De Groene Stroom op zoek naar geschikte daken. Eigenaren die hun dak beschikbaar willen stellen, kunnen zich melden: info@degroenestroom.org

Bijschrift:

Twee bestuursleden van De Groene Stroom, Henk van Houcke (links) en Hans Ipskamp. Rechts projectleider Frits Lakemeier. (foto GvS)