De fractie van EVR in de gemeenteraad tot deze week. Tweede van rechts is Laurens Franzen. (Foto: GvS) (Foto: )

Nieuwe wethouder is Laurens Franzen

door Geert van Someren

Niet vertelde info schaadt Van Vliet

RIDDERKERK – De fractie van Echt voor Ridderkerk (EVR) heeft de ervaren Laurens Franzen gekozen als nieuwe wethouder. Franzen volgt zijn partijgenoot Cora van Vliet op, die aftrad omdat ze bij haar aantreden niet heeft verteld dat ze nog andere inkomsten had. Op zich zouden die inkomsten geen probleem zijn, maar zoals altijd in de politiek zijn zaken die je bewust of onbewust achterhoudt en dan alsnog uitkomen, fataal voor je positie.

Na wethouder Volbregt Smit (SGP) is Van Vliet de tweede wethouder die binnen een jaar aftreedt. Volbregt Smit deed dat om gezondheidsredenen.

Het ligt voor de hand dat erverschuivingen zullen plaatsvinden in de verdeling van de portefeuilles. In zijn tijd als politicus in Krimpen, heeft wethouder Marco Oosterwijk veel ervaring opgedaan met zaken die de zorg betreffen. Tijdens een eerdere raadsvergadering viel op dat hij enkele keren zijn toenmalige collega Van Vliet souffleerde. Laurens Franzen, die nu ambtenaar is in Katwijk, is juist zeer ervaren op het gebied van ruimtelijke ordening. Hij heeft daar sinds hij in 2014 raadslid werd, tal van keren blijk van gegeven. Bij diverse collega politici leefde vorig jaar al de verwachting dat hij gezien zijn niveau wethouder zou worden, maar toen gaf een meerderheid binnen EVR nog de voorkeur aan Van Vliet. Zij stond tweede op de kandidatenlijst bij de verkiezingen in maart vorig jaar. Net als fractiegenoot Jim Kloos is Cora van Vliet afkomstig uit de VVD. Was tot 2007 actief in die partij en werd in 2014 raadslid voor EVR. Van Vliet licht afgelopen week in een brief aan de gemeenteraad haar compleet onverwachte aftreden toe. "Met het aanbieden van dit ontslag wil ik voorkomen dat een lopende privékwestie op ook maar enige wijze een belasting zou kunnen vormen voor mijn functioneren als wethouder. Ik heb mij met veel liefde en overgave gewijd aan mijn wethouderschap. Het feit dat je iets moois kan en mag betekenen voor de inwoners van Ridderkerk en daarvoor een verschil kan maken is een prachtige ervaring die ik heb mogen opdoen'', aldus Cora van Vliet in de brief.