Nathalie van Horik (links) en Sharon van Wijngaarden organiseren de hondendag. (foto PR) (Foto: )

Dag speciaal voor Ridderkerkse honden

"Uit liefde voor alle honden"

Door Geert van Someren

RIDDERKERK - Nathalie van Horik van hondenschool Flos en Sharon van Wijngaarden van de Hondenkaravaan slaan de handen inéén en organiseren de eerste Ridderkerkse hondendag. De titel is veelzeggend: Uit liefde voor alle honden. De hondendag vindt zaterdag 1 juni plaats in het NME centrum aan de Kastanjelaan. De deelname is gratis, maar om deel te nemen aan een onderdeel, is vooraf inschrijven verplicht. Dan weten de organisatoren wie en wat ze kunnen verwachten.

Het gaat op de eerste hondendag zowel over het gedrag van de hond als over sport en spel. Tijdens de dag vinden diverse lezingen en workshops plaats. Onder andere is er een lezing over het ontstaan van de hond en zijn gedrag. "Uit veel wetenschappelijk onderzoek weten we daar meer over. Vroeger werden veel trainingstechnieken gebaseerd op het gedrag van wolven in gevangenschap, maar tegenwoordig hanteren we andere normen", vertellen de organisatoren.

Een andere lezing gaat over het herkennen van gedrag. Je kunt je aanmelden voor een gedragsgesprek over jouw hond. De organisatoren: "In een gedragsgesprek kijken welke kant je met je hond op kunt. Natuurlijk lossen we in de 45 minuten die per persoon beschikbaar zijn, een probleem niet op. Het beeld dat iemand van een sociale hond heeft, klopt vaak niet helemaal. Begrip hebben voor je eigen hond is belangrijk. Het is een levend wezen met gevoel. Problemen met gedrag, zijn ook voor de hond vervelend".

Trainingspret

Een andere workshop bestaat uit het geven van een privéles voor honden die niet in een groep kunnen. Voor elke combinatie wordt 15 minuten uitgetrokken. Daarnaast is op een andere plaats gelegenheid voor een zogeheten vrije inloop. Vragen kunnen worden gesteld aan een van de trainers. Hiervoor kun je niet reserveren en moet je zonder hond komen.

Echt leuk is de workshop 'dog-fun', ook wel trainingspret met huisraad genoemd. Tijdens deze workshop voor maximaal acht deelnemers kun je ervaren dat mentale uitdaging voor de hond niet altijd duur hoeft te zijn. Tijdens de hondendag geeft Renato Lebbink een demonstratie met zijn speurhonden. Die demo kan vrij worden bezocht, maar zonder hond. Dat zou de concentratie verstoren. Een ander hoogtepunt is fotografie Hond in Beeld. Sybrinne Staver maakt prachtige portretten. Het is de enige activiteit van de hondendag waarvoor moet worden betaald.

Kraampjes

Op de hondendag staan kraampjes waar leuke hondenspullen kunnen worden gekocht. De Hondenkaravaan presenteert ook haar speelotheek. Deze bibliotheek voor hondenpuzzels gaat vanaf de zomer open en de organisatoren vertellen graag meer over hoe en wat. Je geluk beproeven kan in een loterij. De hele dag door kun je kaartjes kopen en je ziet direct of je iets hebt gewonnen. Met de opbrengst van de loterij wordt het organiseren van de dag gefinancierd.

Meer informatie en aanmelden voor de activiteiten op de Ridderkerkse hondendag via www.hondenkaravaan.nl/workshopdag/. Informatie over hondenschool Flos van Nathalie van Horik zie www.hondenschoolflos.nl. De dag wordt gehouden op het NME centrum aan de Kastanjelaan 27.