Even wat extra's schoonmaken voor 6,5 euro per uur is er straks niet meer bij. (tekst en foto GvS)

Toelage voor extra hulp stopt per 1 juli

Treft 128 mensen in Ridderkerk

RIDDERKERK – De gemeente Ridderkerk stopt per 1 juli met het verstrekken van een toelage op de huishoudelijke hulp. Tegen een gereduceerd tarief van € 6,50 per uur konden mensen extra hulp inkopen. Het Rijk is op 1 januari 2017 al gestopt met de regeling. Dat besluit volgt Ridderkerk nu.

Het gaat om extra uren boven de standaard maatwerk-voorziening in het kader van de WMO. In 2015 is bij de decentralisatie op die standaard stevig bezuinigd. Doel van de toelage was om de bezuiniging te verzachten en werkgelegenheid te stimuleren bij de aanbieders. De extra uren mochten geen noodzakelijke hulp betreffen.

Op dit moment maken ongeveer 128 inwoners gebruik van de regeling. Indien een van hen aangeeft dat het wegvallen van de toelage voor extra hulp een probleem is, zal samen met de aanbieder en de betrokkene naar een oplossing worden gezocht. Volgens de gemeente past de regeling niet in deze tijd. De kosten stijgen en steeds meer inwoners hebben thuiszorg nodig. Ridderkerk wil de kosten beheersbaar houden, zodat men cliënten noodzakelijke en kwalitatief goede zorg kan blijven bieden. Het financieel voordeel door het afschaffen van de toelage is voor de gemeente op jaarbasis circa 130.000 euro.