Henk Zwiers. (Foto: Privé)
Henk Zwiers. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Nieuwe voorzitter voor kunstroute

Stichting Kunstroute Ridderkerk heeft dit jaar een nieuwe voorzitter voor haar Kunstroute Ridderkerk op zaterdag 6 en zondag 7 april: Henk Zwiers. Hij bemoeit zich niet met de kunstenaars, maar wil wel dat zij op één lijn zitten.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Het bestuur vroeg Henk voor de functie van voorzitter. Zijn voorgangster Erna Wouters had een soort deelfunctie – naast voorzitter was zij ook kunstenaar en mede daarom werd besloten om uit te kijken naar een nieuwe voorzitter. Henk is blij dat hij die functie op zich mag nemen. "Ik was nog niet eerder betrokken bij het evenement, maar in Ridderkerk zelf was ik al wel een betrokken persoon. Ik ben namelijk bijna negen jaar wethouder geweest. Ik heb geen verstand van kunst, maar ik houd er wel van. Ik heb kunst hangen bij mij thuis en ik houd ervan om musea te bezoeken en daar kunst te bekijken. Bij kunst heb ik veel gevoel. Zo vind ik Escher waanzinnig goed."

Het is de eerste Kunstroute Ridderkerk die Henk voorzit en hij heeft al een bepaalde visie. "Ik hoop dat ik in staat ben om de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen. De kunstenaars hebben allemaal hun eigen opvattingen. Ik ga me niet met hun kunst bemoeien en vertel niet wat iemand moet doen, maar ik wil er wel voor zorgen dat er één lijn komt. En ik vind het belangrijk dat we het gezellig houden met elkaar. Dat iedereen in zijn of haar waarde gelaten wordt."

Wanneer Henk spreekt, klinkt er daadkracht in zijn stem door. Dat wil hij ook uitstralen, vertelt hij. "Het bestuur is leidend en hakt knopen door. Daar sta ik ook voor. De Kunstroute Ridderkerk bestond vorig jaar 25 jaar en heeft een eigen plek in Ridderkerk weten te veroveren. Er is altijd veel belangstelling voor. Hoe dat komt? Iedere kunstenaar laat op zijn of haar eigen niveau werk zien. Dan is het mooi om voorzitter te mogen zijn van zo'n kunstevenement. We zijn allemaal vrijwilligers, die met elkaar de Kunstroute Ridderkerk organiseren. Het bestuur is nu weer helemaal compleet. Heerlijk om zo'n evenement mee te mogen organiseren!"

De Kunstroute Ridderkerk is een jaarlijks terugkerend evenement. Het doel van de route is om belangstellenden, in het bijzonder de inwoners van Ridderkerk en omstreken, in aanraking te brengen met beeldende kunst. Dit weekend zetten de deelnemende kunstenaars hun deuren open.
Verspreid over 12 locaties kunnen bezoekers van de Kunstroute kennis maken met schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek, keramiek, sieraden, fotografie, hoeden en glaskunst. De opening van de Kunstroute 2019 zal plaatsvinden op donderdag 4 april 2019 om 20.00 uur in Bibliotheek Aanzet te Sint Jorisplein 77 in Ridderkerk. Zie www.kunstrouteridderkerk.nl voor meer informatie.