De Kunstroute Ridderkerk komt er weer aan. (Foto: Mark Isarin)
De Kunstroute Ridderkerk komt er weer aan. (Foto: Mark Isarin) (Foto: Privé)

26e editie Kunstroute Ridderkerk komt eraan

De Kunstroute Ridderkerk vindt weer plaats, op zaterdag 6 en zondag 7 april. Op beide dagen kunnen tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei kunstenaars bezocht worden.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK - De Kunstroute Ridderkerk is een jaarlijks terugkerend evenement. Het doel van de route is om belangstellenden, in het bijzonder de inwoners van Ridderkerk en omstreken, in aanraking te brengen met beeldende kunst. Dit weekend zetten de deelnemende kunstenaars hun deuren open. Verspreid over 12 locaties kunnen bezoekers van de Kunstroute kennis maken met schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek, keramiek, sieraden, fotografie, hoeden en glaskunst. De route is bij uitstek geschikt voor fietsers, maar de locaties zijn ook goed per auto bereikbaar. De locaties zijn herkenbaar aan een vaandel met daarop 'Kunstroute Ridderkerk'. De opening van de Kunstroute zal plaatsvinden op donderdag 4 april om 20.00 uur in Bibliotheek Aanzet te Sint Jorisplein 77 in Ridderkerk.

Vorig jaar bestond het kunstevenement 25 jaar. Het is nog altijd een sterk merk, die Kunstroute, vindt de nieuwe voorzitter Henk Zwiers. "De formule is dit jaar hetzelfde als altijd: we brengen het publiek een verscheidenheid aan kunstenaars. Het jaar 2019 is voor het nieuwe bestuur aanleiding om met groot enthousiasme de Kunstroute de plek te laten behouden die het heeft in Ridderkerk. Waar mogelijk zullen we ons laten zien en horen. Om te beginnen is de website totaal vernieuwd en hopen we daarmee nog meer aandacht te krijgen. Sponsoren zijn hard nodig om de stichting ruimte te geven in de uitvoering van de opdracht het cultuurbeleid in Ridderkerk bekend te maken bij alle Ridderkerkers. De 'Burgerwissellijst' is een poging de kunst nog dichter bij de inwoners te krijgen. Iedereen kan zich daar presenteren. Een mooie gelegenheid om een maand lang in grandcafé Burgerzaken te exposeren. Door een tijdelijk podium te bieden raken exposanten gemotiveerd en zullen zij wellicht een nieuwe deelnemer van de Kunstroute worden."

Henk kijkt uit naar het kunstevenement. "Ik wens het publiek een prachtig weekend. Hoe leuk is het dat je op de fiets de diverse locaties kunt bezoeken? De Kunstroute heeft in die 25 jaar een eigen plek in Ridderkerk weten te veroveren. Er is altijd veel belangstelling voor, hebben we in het verleden gemerkt. Daar rekenen we nu ook weer op." Op de website www.kunstrouteridderkerk.nl is een overzicht te vinden met deelnemende kunstenaars. Er staat vermeld welke kunstvorm zij beoefenen en op welke locatie ze te vinden zijn. Ook is een brochure in te zien met een plattegrond plus een beschrijving van de deelnemers.