Bij wethouder Oosterwijk (rechts) en zijn ambtelijke ondersteuning in de persoon van K.Kolf kan er een lach af. (foto GvS) (Foto: )

Ridderkerk doet mee aan verkoop aandelen Eneco

Geert van Someren

RIDDERKERK – Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad van Ridderkerk voor om het in eigendom houden van aandelen Eneco op te geven. Het aantal gemeenten dat de aandelen wil houden om zo invloed te hebben op het behoud van het duurzame beleid van de energiegigant, is zo klein geworden dat van enige invloed door het aandelenbezit geen sprake meer is. Zonder twijfel gaat de gemeenteraad volgende week akkoord met dat voorstel, blijkt uit de behandeling in een raadscommissie.

Financieel wethouder Marco Oosterwijk verzekert de raadsleden dat aspecten als duurzaamheid en behoud van werkgelegenheid nadrukkelijk vermeld staan in de verkoopwaarden. Het is na zijn benoeming als wethouder het eerste openbare optreden in de raadspolitiek. Hij doet dat zelfverzekerd en met verve.

Hij onderbouwt de stap van behouden naar verkopen als volgt: "Het aantal gemeenten dat de aandelen wil behouden is gedaald naar 7,5% en zal verder dalen is de verwachting. Beneden de 5% heeft een koper het recht de resterende aandelen te verwerven". Het is overigens nog maar de vraag of als de aandelen wel in eigendom zouden blijven, die nog hetzelfde rendement opbrengen, zo antwoordt Oosterwijk op vragen van de PvdA.

Cruijffiaans

Aan de verkoop zit op zijn Cruijffiaans "elk voordeel heb zijn nadeel" vast. De verkoop van de aandelen brengt volgens de gemeente minimaal 30 miljoen euro op voor Ridderkerk. Daarmee valt echter ook een stabiele inkomstenbron voor de gemeentekas weg: op dit moment 700.000 euro per jaar.

Wethouder Oosterwijk wil nu nog niet praten over hoe Ridderkerk de miljoenen gaat besteden. Onder andere zal worden gekeken is de verwachting, of het verlies aan dividend met een deel van de opbrengst is te compenseren. De huidige planning is dat in het eerste kwartaal van volgend jaar de verkoop is afgerond. Tegen die tijd zal het college met voorstellen naar de gemeenteraad komen.