Voor sociale huurwoningen is veel belangstelling. (foto GvS)

Ridderkerkers voorrang bij sociale huurwoningen

Pleidooi grootste partij

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Partij 18Plus, de grootste politieke partij in Ridderkerk en deelnemer aan de coalitie, wil dat het toewijzen van sociale huurwoningen anders gaat. "We zijn van mening dat sociale huurwoningen in Ridderkerk in eerste instantie moeten worden toegewezen aan Ridderkerkers". Dat blijkt uit schriftelijke vragen die Lucien Westbroek van 18Plus aan het college van B&W heeft gesteld.

Met de uitspraak oefent Partij 18Plus stevige druk uit op de coalitie om het bestaande beleid te wijzigen. "We krijgen zeer regelmatig signalen van inwoners en voormalige inwoners zoals studenten, dat het zeer moeilijk is om een sociale huurwoning te krijgen in Ridderkerk", stelt 18Plus. De wachttijd bedraagt inmiddels vijf jaar, zo werd onlangs bekend.

Het lijkt erop aldus 18Plus, dat er in artikel 14 van de Woningwet een mogelijkheid is om aan mensen met een economische of maatschappelijke binding voorrang te geven. Ook wil de partij weten of Ridderkerk naast de regionale verordening een lokale huisvestingsverordening heeft. Als dat het geval is, is de vraag of hierin mogelijkheden voor voorrang zijn opgenomen.

Statushouders

In de vragen wijst Lucien Westbroek van Partij 18Plus er op dat sinds een jaar gemeenten niet meer verplicht zijn aan statushouders voorrang te geven bij het toewijzen van een woning. Uit een brief van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer blijkt dat de wetswijziging niet heeft geleid tot het op grote schaal schrappen van vergunninghouders als urgentiecategorie, aldus Westbroek.

Westbroek vraagt aan het college of Ridderkerk statushouders voorrang geeft bij het vinden van een woning. En als dat het geval is, of men van plan is dat voornemen te wijzigen. In het college heeft de nieuwe wethouder Marco Oosterwijk 'wonen' in zijn portefeuille.