Foto:

Aafje brengt betrokkenen dichter bij elkaar

Ingezonden

Regio - Zorginstelling Aafje introduceert een nieuwe interactieve zorginnovatie speciaal voor bewoners met dementie, de CRDL (spreek uit: Cradle). Aafje werkt al met meer innovatie zorgmiddelen en daar komt nu de CRDL bij op de locaties Koningshof, De Vijf Havens en Hoppesteyn.

Eerder al nam Aafje de CRDL in gebruik op locatie 't Ronde Sant in Ridderkerk. Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen bewoners en hun naasten. Henriëtte van Woudenberg, manager Zorg en Behandeling van de Aafje locaties Hoppesteyn en Koningshof: "We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij individuele, belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt."
De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten. Het instrument stimuleert contact op een speelse manier, zonder daarbij het cognitieve vermogen aan te spreken.
De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers een variatie aan geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als iemand de juiste woorden niet meer kan vinden. De CRDL helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is. Het instrument, van kwalitatief hoogwaardig massief edelhout, combineert speelse, organische vormgeving met slimme software. De elektronica is verborgen in de houten behuizing, zodat de technologie achter het product onzichtbaar blijft. Geen knoppen, snoeren, lampjes of stekkers. De nadruk ligt op interactie.

Meer berichten