Foto:

Computer helpt Ali Mohebi verder

Geert van Someren

RIDDERKERK – Trots zit Ali Mohebi achter het bureau. Voor hem staat een computer die hem weer een stap verder helpt op weg naar zijn doel: een baan in het onderwijs en weg van het sociale stelsel. De computer is een gift van twee bedrijven, die hem graag verder op weg willen helpen. De een is Romeco ICT de ander wil graag anoniem blijven. Prioriteit nummer 1 is dat Mohebi nog veel beter Nederlandse leert.

Gemini College

De afgelopen tijd heeft Ali Mohebi, die van origine afkomstig is uit Afghanistan, doorgebracht op het Gemini college. Hij draaide mee om te bekijken of zijn kennis van wiskunde toereikend is, zo berichtte Het Zuiden afgelopen oktober. Dat ging goed, zij het dat bleek dat zijn Nederlandse taal nog beter moet. Moderne wiskunde is talig geworden.

Bèta leerkrachten

In het onderwijs zit men te springen om zogeheten bèta leerkrachten, dus een logische stap is dat hij aan zijn Nederlands gaat werken. Dat ligt goed in zijn bereik, is de verwachting. Hij heeft gestudeerd in Afghanistan en is vijf talen machtig.

Intensief Taalonderwijs

Het idee van zijn begeleiders (o.a. de Food Company Ridderkerk) is dat hij zo snel mogelijk aan intensief taalonderwijs begint, gecombineerd met een lerarenopleiding. Het Gemini college wil hem waar nodig ondersteunen; zijn boeken heeft hij van een leraar al ter beschikking gekregen. Dat leidt tot een win-win situatie: een bijdrage aan het verminderen van het lerarentekort en Mohebi kan de gemeentelijke bijstand achter zich laten. Op dit moment buigt de gemeente zich over het verzoek om met een financiële bijdrage die studie Nederlands mogelijk te maken.