Foto:

Presentatie over het voedselbos

Ingezonden

Ridderkerk - De Natuurvereniging Eiland IJsselmonde houdt op 14 februari een presentatie over Voedselbossen in het NME centrum "de Groene Draak" Kastanjelaan 27 te Ridderkerk. De presentatie wordt gegeven door Marly Bonten.

Marly doet onderzoek naar de toepassing van voedselbosgewassen en ontwikkeld producten van oogst uit het voedselbos.

De aanvang is 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. De kosten zijn €3,- incl. koffie.
Voor jeugdleden is de toegang gratis. De presentatie is toegankelijk voor leden en niet leden.

Voedselbossen winnen snel aan populariteit.
Op verschillende plaatsen in Nederland worden op dit moment voedselbosprojecten gerealiseerd.
Niet alleen voor 'fun' in recreatiegebieden maar voedselbossen worden ook als mogelijk alternatief voor de gangbare agrarische productiemethoden gezien.

Er zijn een groot aantal soorten gewassen geschikt om met elkaar in een voedselbos te worden aangeplant. Is het voedselbos eenmaal aangelegd heb je er op een klein beetje onderhoud na bijna geen omkijken naar. De producten uit een voedselbos zijn volledig biologisch geteeld. Dat wil zeggen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Voedselbossen leveren een grote bijdrage aan de biodiversiteit. Er kunnen heel veel verschillende dieren leven. Juist daardoor ontstaat er een soort natuurlijk evenwicht waardoor plagen door hun natuurlijke vijanden worden bestreden. De grote diversiteit aan insecten zorgt ook voor een goede bestuiving van de gewassen.

Voor de aanleg van een voedselbos heb je niet zoveel ruimte nodig. Kennis is belangrijk om te bepalen welke soorten je bij elkaar zet. De oogst zal geen grote hoeveelheden per soort bevatten om juist een grote verscheidenheid van verschillende producten. Je moet enig geduld oefenen want het duurt vijf tot zeven jaar voor de productie op niveau is. Daarna kan het jarenlang een bijdrage aan een gezonde voeding leveren. Meer weten, kom dan naar de presentatie!