Foto:

Woningbouw centrum minder sociaal

RIDDERKERK – De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de start van de tweede fase van de 'herstructurering' van het centrum van Ridderkerk. In totaal worden in drie fases 428 woningen gesloopt. Er komen 377 woningen voor in de plaats. Het gaat om het gebied dat tussen de Koninginneweg en de Rotterdamseweg ligt.

door Geert van Someren

Wat een deel van de lokale politiek zorgen baart, is het verlies aan sociale woningen. De woningen die verdwijnen, vallen qua huur allemaal in de sociale sector. In de nieuwbouw komen er 'maar' 190 voor terug. Reden voor Björn Ros (GroenLinks) om ervoor te pleiten in de derde fase meer sociale woningen te bouwen, dan de 32 die nu in de plannen staan.

Jeroen Rijsdijk (PvdA) betoogt dat het "niet iedereen economisch voor de wind gaat". Veel huurders krijgen te maken met een verdubbeling van de huurprijs. Bij woningen die niet in de sociale sector vallen, liggen de huurprijzen boven de 700 euro.

De huurders van de ongeveer honderd woningen uit de tweede fase, hebben allemaal al een nieuw onderdak gevonden. De 'vaste' huurders kregen elk de bijna 6.000 euro die daar wettelijk voor staat. De vergoeding geldt niet voor de tijdelijke huurders die via Villex anti-kraak woonden.