Foto:

Brede steun voor nieuwe SGP-wethouder

Geert van Someren

RIDDERKERK – Marco Oosterwijk uit Krimpen aan den IJssel is als nieuwe wethouder namens de SGP in de gemeenteraad van Ridderkerk door een brede meerderheid omarmd. Alleen de PvdA en de VVD willen principieel niet meewerken aan het verlenen van een ontheffing van de wettelijke verplichting om in Ridderkerk te moeten wonen.

Voor de coalitiepartijen Partij 18Plus en Echt voor Ridderkerk (EVR) was voor de beëdiging van Oosterwijk een forse politieke draai nodig.

Keuzekamp

Tijdens de vorige raadsperiode hebben ze zich in zeer stevige bewoordingen elk jaar opnieuw gekeerd tegen de herbenoeming van toenmalig wethouder Tineke Keuzenkamp.

Capelle

Die was zo aanwezig in de Ridderkerkse gemeenschap alsof ze er wel woonachtig was, maar ze bleef met haar gezin in Capelle wonen.

Hele hobbel

Fractievoorzitter Ad Los van EVR erkende dat als volgt: "Voor EVR is dit een hele hobbel. Maar die plaats moet worden ingevuld, ook als blijkt dat door de SGP geen kandidaat uit Ridderkerk is te vinden. Dan moet je een concessie doen".

Wonen waar ze werken

De net tot raadslid benoemde Fleur Stip van 18Plus is er ook helder over: "Bestuurders moeten wonen in de gemeente waar ze werken. Dat is voor ons een principieel punt. We zouden normaal gesproken geen wethouder van buiten accepteren, maar vinden het realiseren van het collegeakkoord belangrijker".

Opvolger

Oosterwijk volgt als wethouder Volbregt Smit op. Die vertrok deze maand wegens gezondheidsredenen. "Ik ben tot de slotsom gekomen dat het voor mijn eigen welzijn verstandiger is om een stapje terug te doen, hoezeer me dat ook spijt'', zei wethouder Smit over zijn besluit. Tijdens de beëdiging tot wethouder werd Oosterwijk in een volle raadszaal vergezeld door zijn familie.

Nieuwe baan Keuzekamp

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week maakte CDA-raadslid Victor Mijnders bekend dat oud-wethouder Tineke Keuzenkamp een nieuwe baan heeft. Ze is bij de provincie Zuid-Holland "programma-manager waterstof voor Goeree –Overflakkee" geworden.