Burgemeester: Jongens al in beeld

Groepsaanpak 20 jongeren

door Geert van Someren

RIDDERKERK – De acht jongeren die onlangs na de gewelddadige overval op de Coop in Drievliet zijn aangehouden, waren daarvoor al in beeld bij de politie. "Ik wist daarvan; ze zaten op het netvlies", zo heeft burgemeester Attema gezegd in de gemeenteraad van Ridderkerk in antwoord op vragen van Leefbaar Ridderkerk en PvdA. Ze antwoordt "met grote terughoudendheid" op de vragen. "We hebben een groepsaanpak voor twintig jongeren in Ridderkerk. "Ze zijn niet allemaal crimineel, maar hebben aandacht nodig", aldus Attema. "Alles is erop gericht om ze een goede toekomst te geven. Ervoor te zorgen dat ze hun leven weer op de rails krijgen. Meer kan ik daar niet over zeggen". Ze wil niet ingaan op de vraag van Leefbaar of van de recente beroving van een fietsende jongen op de Kievitsweg een van de aangehouden jongeren wordt verdacht.

De burgemeester merkt op dat "het om hele jonge verdachten gaat. Dat is heel zorgwekkend. Het had niet moeten gebeuren. Het houdt mensen bezig. Zorgt voor onrust en gevoelens van onveiligheid". Ze benadrukt dat ze te maken heeft met de privacy van de jongens. "Ze moeten een gezond en goed leven op kunnen bouwen". Attema wijst er ook op dat "je onschuldig bent, tot de rechter anders heeft beslist".