Elke buurt heeft een eigen Ridderkerkse Veilig Whatsappgroep (Foto: PR)
Elke buurt heeft een eigen Ridderkerkse Veilig Whatsappgroep (Foto: PR) (Foto: )

Ridderkerk veilig Whatsgroepen

Ingezonden

Elke wijk eigen groep

Ridderkerk - Naast de goed lopende Buurtpreventie groepen in Ridderkerk is er sinds het voorjaar van 2018 ook de Ridderkerk veilig Whatsappgroep. Voor elk wijkdeel zijn er aparte Whatsapp groepen opgezet.

De beheerders van de verschillende groepen hebben met elkaar contact en houden elkaar op de hoogte van onveilige situaties in hun wijkdeel. Te denken valt dan aan een inbraak, diefstal van auto, vermiste personen maar ook verdachte figuren die zich ophouden op een manier dat men denkt hier klopt iets niet.

Ook de wijkagenten leveren hun deel aan informatie en hebben de hulp van de Ridderkerkse burgers middels een Whatsapp oproep al meerdere malen gevraagd. Meest opvallende oproep van politie was de oproep voor een vermiste meneer welke na 16 minuten terug gevonden werd na het plaatsen van de vermissing in één van de wijkgroepen. Ook vraagt de politie na een incident de burger met hen mee uit te kijken naar mogelijke daders van bijvoorbeeld de recent gepleegde overvallen op de Boons supermarkt, Coop of de Gamma.

De werking van de Whatsappgroep is duidelijk. Er mogen geen onzinnige berichten in verzonden worden, het is ook geen groep voor de verloren bankpas, sleutels of huisdieren. Hier zijn andere kanalen voor en binnen de groepen treed de beheerder hier streng doch rechtvaardig tegen op. Als men een bericht ontvangt van de Ridderkerk veilig appgroep dan moet men er vanuit kunnen gaan dat het een serieus bericht betreft.

De Ridderkerk Veilig groepen werken met de SAAR methoden.

Men: Signaleer (u ziet een verdachte situatie)

Alarmeer (bel 112 of 0900-8844)

App (meld de situatie via WhatsApp in de wijkgroep van Ridderkerk Veilig)

Reageer (indien mogelijk naar verdachte)

Hierbij in acht neming dat men ten alle tijden moet denken om de eigen veiligheid.

Inmiddels zijn er al meer dan 2000 inwoners aangesloten bij de verschillende wijkgroepen. Denkt u na het lezen van dit bericht daar heb ik ook belangstelling voor meld u zich dan aan via de gemeente website. Bij het onderdeel wijken vindt u de Ridderkerk veilig appgroep. Na het invullen van het inschrijfformulier voegt de beheerder van uw wijkgroep u toe. Uw gegevens worden conform de nieuwe AVG wet beschermd.

Bij de beheerder van de whatsappgroep en bij de service balie van het gemeentehuis zijn stickers verkrijgbaar. Hiermee maakt u kenbaar dat u deelnemer bent van de Ridderkerk veilig Whatsappgroep. De werking van de sticker is preventief.

Ziet een ongenode gast veel van deze stickers in een wijk is hij/zij zich bewust van de oplettende burger en nadenken of hier zijn of haar slag slaan een slimme beslissing is.