De gedecoreerden bij de Ridderkerkse brandweer amen met burgemeester Attema (Foto: Dennis van Wingerden)
De gedecoreerden bij de Ridderkerkse brandweer amen met burgemeester Attema (Foto: Dennis van Wingerden) (Foto: )

Trots op brandweervrijwilligers

Burgemeester rijkt decoraties uit

Hans Muntz

Ridderkerk - Zoals elk jaar heeft burgemeester Anny Attema ook dit jaar op de korpsavond van de post Ridderkerk een groot aantal decoraties uitgedeeld. Maar eerst liet ze blijken trots te zijn op de vrouwen en mannen die vaak met gevaar voor eigen leven het leven redden van anderen. Hoe terecht is het dan ook dat juist deze mensen de vrijwilligersprijs hebben gewonnen.

Voor het zover was keek waarnemend Cluster Commandant Jos de Graaf terug op 2018. Een jaar waarin afscheid genomen werd van Carolien Krijger, Mark Sporendonk en Arjan Poldervaart. Gelukkig stond daar de instroom tegenover van adspirant Eline Knulst, bevelvoerder Jan Arie Deelen en de brandwachten Ronald Coeverring en Stein Poiz. De laatste twee komen uit de regio Midden-West Brabant en zijn werkzaam bij Quooker.

De post Ridderkerk heeft vorig jaar met de nieuwe ademlucht unit ondersteuning geleverd op het oefencentrum Weeze in Duitsland. Hiervoor gingen de vrijwilligers vroeg op pad en waren pas laat weer terug. Ook is er door de post veel inzet geweest bij het "Slim-Event". In en rond de kazerne werden 3 dagen workshops en symposia gehouden.

Qua uitrukken waren er weinig grote incidenten. Wel werd er diverse malen bijstand geleverd bij o.a. natuurbranden op Goeree-Overflakkee tijdens de grote droogte en later bij de daarna volgende wateroverlast. Ook mag natuurlijk het ontvangen van de vrijwilligersprijs niet onopgemerkt blijven.

Vooruitkijkend staan er in de kazerne van Ridderkerk Regionale Bevelvoerders trainingen en een aantal grote oefeningen op het programma. Samen met diverse ketenpartners zullen deze oefeningen gericht zijn op terrorismegevolg bestrijding. Vanaf 1 februari zal Marco Broeders aantreden als nieuwe Clustercommandant. Hij volgt hierbij Rob Lange op die per 1 januari is vertrokken.

De burgemeester ging hierna over tot de uitreiking van de oorkondes aan de jubilarissen.

10 jaar vrijwilligersmedaille openbare orde en Veiligheid- Mark van Dam                        Hoofdbrandwacht, 25kv Specialist en WVD 'er (Waarschuwings- en

Verkenningsdienst)

12,5 jaar in bandweerdienst, Oorkonde Brandweer Nederland- Frederiek Spoorendonk-Wind Hoofdbrandwacht,

15 jaar vrijwilligersmedaille openbare orde en Veiligheid- Rob de Graaf                         Hoofdbrandwacht, chauffeur; - Caroline Krijger per 1 april jubilaris. Per 1 november gestopt als vrijwilliger; Pieter Parel Hoofdbrandwacht, chauffeur; Mark Spoorendonk per 1 oktober jubilaris. Per 15 oktober gestopt als vrijwilliger

20 jaar vrijwilligersmedaille openbare orde en Veiligheid en 20 jaar in brandweerdienst + Oorkonde Brandweer Nederland: Pieter Neeleman Onderbrandmeester, bevelvoerder en chauffeur

25 jaar vrijwilligersmedaille openbare orde en Veiligheid en 25 jaar in brandweerdienst + Oorkonde Brandweer Nederland: - Ton Dorchain Onderbrandmeester, bevelvoerder en chauffeur

Waarnemend Cluster Commandant Jos de Graaf bedankte een ieder voor de inzet van het afgelopen jaar. Zeker omdat het aantal beschikbare mensen op de post Ridderkerk de laatste jaren is afgenomen. Gelukkig lijkt hier een kentering in te komen. Wil je meer weten over een functie bij de brandweer, kijk dan op; www.betrokkenvrijwilligers.nl.

Meer berichten