Foto:

Aanpak Rotterdamseweg kost 5 miljoen euro

Geert van Someren

RIDDERKERK – Nadat het werk diverse keren door geldgebrek vooruit is geschoven, gaat het Waterschap Hollandse Delta dit jaar eindelijk beginnen met het ingrijpend opknappen van het zuidelijk deel van de Rotterdamseweg. Daarmee is een bedrag van 4,9 miljoen euro gemoeid. Een deel wordt betaald door de gemeente Ridderkerk. Die legt onder andere de meerkosten voor het toepassen van geluid reducerend asfalt op tafel. De doorlooptijd van het werk schat het Waterschap op een jaar, dat na de zomer wil beginnen met het werk.

Het werk ligt tussen het viaduct in de Ringdijk en de rijksweg A15. Een afstand van meer dan drie kilometer. De klus wordt uitgevoerd in opdracht van het Waterschap, omdat die de eigenaar van de door Ridderkerk lopende verkeersader is. Net als op het enkele jaren geleden opgeknapte noordelijk deel, komen in het nieuwe werk onder andere vijf snel op het verkeersaanbod reagerende verkeerslichten. Dat bevordert volgens het Waterschap in hoge mate de doorstroming van het verkeer, wat een positief effect heeft op de milieubelasting. Hetzelfde geldt voor de led-verlichting van de verkeerslichten, die draait op een extra laag voltage.

De huidige verkeerslichten hebben in ieder geval inmiddels hun technische levensduur overschreden, zo stelt het Waterschap. De uiteindelijke uitvoering wordt door de gemeente Rotterdam gefinancierd en gerealiseerd. De gemeente Ridderkerk en Rijkswaterstaat dragen bij in die kosten, omdat deze instanties met een of meer wegen aansluiten op de kruispunten.

Voor zo ver die er niet al is, komt ook op het zuidelijk deel van de Rotterdamseweg een vrije busbaan. Die zal echter alleen toegankelijk zijn voor lijnbussen. Daarmee wordt de kwaliteit van het openbaar vervoer bevorderd, stelt het Waterschap. Of het werk echt dit jaar kan starten, is mede afhankelijk van de toestemming van de andere betrokken partijen. De aanvraag voor het krediet staat voor deze maand op de agenda van de zogeheten Verenigde Vergadering van het Waterschap.