De werkgroep bestaat uit zes vrouwen. (Foto: Roelie 't Jong)
De werkgroep bestaat uit zes vrouwen. (Foto: Roelie 't Jong) (Foto: Roelie 't Jong)

Vrouwendag in Ridderkerk

Eline Lohman

In maart

Vrouwendag Ridderkerk vindt op 8 maart plaats in de Bibliotheek AanZet in het centrum van Ridderkerk en begint om 14.00 uur met workshops.

RIDDERKERK - De workshops vinden plaats in het openbare gedeelte van de bibliotheek en er zijn verschillende leuke workshops waaraan vrouwen kunnen meedoen, vertelt Roelie 't Jong van de werkgroep, die uit zes leden bestaat. "Er is een bakwedstrijd, we spelen het Wereldspel en de dag wordt afgesloten met een leuke feestavond. Kortom: het is een middag- en avondvullend programma en iedereen is welkom. Vanaf 20:00 uur, als de Bibliotheek gaat sluiten, dan is het alleen toegang voor alle ladies." Meer informatie vinden geïnteresseerden op de Facebookpagina Vrouwendag-Ridderkerk.

Niet nieuw

De viering van Internationale Vrouwendag in Ridderkerk is niet nieuw, want een aantal jaren geleden werd het onder meer in Slikkerveer en de oude Dr. Kuyperschool gehouden. "Om allerlei redenen is het een beetje weggeëbd. De Ridderkerkse samenleving is door de jaren heen veranderd. Van een voornamelijk autochtone samenleving naar een diverse culturele samenleving. Vanuit de diverse culturele achtergronden en religieuze overtuigingen was behoefte voor de Vrouwendag en zodoende heeft het opbouwwerk Facet Ridderkerk een aantal jaar geleden de Vrouwendag een nieuw leven in geblazen. Vanuit het opbouwwerk hebben wij eerst met een groep vrouwen een bezoek gebracht aan de vrouwendag in Zevenkamp, om te zien wat voor aanbod er was op de vrouwendag. Een aantal vrouwen vond dit zo leuk, dat zij samen met het opbouwwerk zich hebben ingezet om de Vrouwendag in Ridderkerk op de kaart te zetten, met een mooi programma en aanbod en daar is de werkgroep uit ontstaan. Dit is de derde editie die onze werkgroep in Ridderkerk organiseert. Maar nu iets anders van opzet, namelijk met workshops."

Verschillende culturen

Het leuke is dat er vrouwen bij elkaar komen van verschillende culturen en afkomst, zegt Roelie. "We zijn verschillend, maar we hebben ook heel veel overeenkomsten. Door deze dag leren we elkaar beter kennen en daardoor ontstaat meer begrip voor elkaars culturen. Vrouwen praten met elkaar over allerlei onderwerpen uit het leven en kunnen elkaar daarmee helpen, kunnen even stoom afblazen én hebben een hoop lol. Sociale contacten, binding en verbinding hebben met elkaar staat centraal. Of er veel belangstelling voor is? Jazeker. Voorgaande jaren zijn de Vrouwendagen goed bezocht en aan de reactie van de bezoeksters merkten we dat er behoefte is aan deze dag. Vandaar dat wij elk jaar in september bij elkaar komen om de volgende editie voor te bereiden en een vernieuwd programma neer te zetten. En dat is een hele klus. Daarnaast is het gewoon leuk om één dag in het jaar een klein feestje te bouwen voor en door vrouwen."