The New Shining vlnr R (Arjan Nijman), Nax (Xander Stok), Roel van der Sluis (Foto: Fotostudio POPpictures) (Mary-Ann @ Fotostudio POPpictures)

Nieuw album The New Shining

Nanda van Heteren

Verwachte release is voorjaar 2019

RIDDERKERK – De Ridderkerkse rockband The New Shining (TNS), bestaande uit zanger/gitarist Nax (Xander Stok), R (Arjan Nijman), bas en backing vocals en drummer Roel van der Sluis, komt met een nieuw album. In het voorjaar van 2019 worden de twaalf nummers op CD, vinyl en streaming media verwacht.

De plaat is zo goed als klaar. Nax: ,,We hebben de twaalf sterkste songs gekozen die wat ons betreft het album het beste vertegenwoordigen. Voordat het kan worden uitgebracht, moet het album nog gemasterd (het afwerken van het geluid naar een constante totaalklank, red.) worden."

Nax heeft inspiratie uit zijn eigen leven gehaald. ,,Ik heb geleerd dat ik het fijner vind om over dingen te schrijven waar ik wat vanaf weet. Dingen dichtbij en van persoonlijke aard, die mij aan het hart gaan. Ik vind het mooi om eerlijk en persoonlijk te schrijven. Dat is écht. Ik denk dat een luisteraar daar ook makkelijker mee kan 'relaten'."

Tot de plaat
Hoewel het creatieve proces van idee naar album bij de band per album verschilt, schrijft Nax normaal gesproken de tracks en worden deze in de studio of in een live situatie uitgewerkt. ,,Dat gaf ook denk ik meer een live gevoel mee aan de nummers." Na het laatste album 'Wake up your dreams' hebben de muzikanten een korte break genomen. ,,Ik ben een eigen studio begonnen waar ik zelf kan schrijven, opnemen en mixen. Dat was even pittig in het begin, opnemen en mixen is een héle andere tak van sport. Toen ik het eenmaal doorkreeg, gaf dat zó'n verruiming in mijn horizon." Nadat Nax zijn soloplaat 'Heart Fire Home' uitbracht, is hij tóch weer voor TNS gaan schrijven. ,,Het bandgevoel miste ik en ik ben uiteindelijk toch meer een bandman."

Therapie
Nax is chronisch depressief. ,,Daar schaam ik me niet voor. Het ís gewoon. Vaak geprobeerd het te overwinnen, maar dat lukt niet. Muziek is voor mij dé therapie om overeind te blijven en mij via tekst en muziek uit te drukken. Gaandeweg kwam ik erachter dat de songs ook andere mensen helpen die soortgelijke problemen hebben en vaak op onbegrip stuiten van de buitenwereld. De misfits, de outcasts, waar ik mezelf ook toe reken haha."

Dit album draagt hij op aan iedereen die zich ook zo voelt. ,,Daarom heet het album 'Elephant'. Als in elephant in the room. Er moet meer gepraat worden over wat het is om een mental illness te hebben. Daar kan dan weer begrip uit komen. Overigens is het album ook prima te luisteren voor mensen die alles op een rijtje hebben", zegt hij met een knipoog.

Over de release kan Nax nog niet zoveel zeggen, behalve dat de band denkt dat het album in het voorjaar verschijnt.