Foto:

Steil talud grondwal is een probleem

Geert van Someren

"Wal wordt niet verlaagd"

RIDDERKERK – De grondwal die als buffer gaat dienen tussen de woningen aan de Rijksstraatweg en het in aanleg zijnde bedrijventerrein Nieuw Rijerwaard, is zo steil dat het een probleem veroorzaakt. De Gemeenschappelijk Regeling Nieuw Reijerwaard die verantwoordelijk is voor de aanleg, werkt aan een oplossing. De grondwal wordt in ieder geval niet verlaagd, zo laat de woordvoerder van de GRNR aan Het Zuiden weten.

Het probleem werd onlangs door raadslid Petra van Nes (Burger op 1) aangekaart in een vergadering van de gemeenteraad. Wethouder Henk van Os, die deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de GRNR, weigerde haar vragen daarover te beantwoorden omdat die naar zijn mening in de GRNR thuishoorden en niet in de gemeenteraad.

De woordvoerder van de GRNR schetst het probleem: "In het stedenbouwkundig plan van de grondwal is een steil talud van 45 graden opgenomen. In de praktijk blijkt het een enorme uitdaging om dit stabiel te krijgen. Het is daarmee ook kostenverhogend".

De GRNR is in de zoektocht naar oplossingen in gesprek gegaan "met een comité van bewoners van de Rijksstraatweg om af te tasten of voor de oplossing om de grondwal te verlagen draagvlak te vinden is". De woordvoerder: "Dat bleek niet het geval. De GRNR gaat nu op een andere manier dit probleem oplossen. Het vastgestelde ontwerp van de grondwal blijft aan de zijde van de bewoners gehandhaafd". Het talud minder steil maken door het meer geleidelijk te laten aflopen, kan niet volgens de woordvoerder omdat het ten koste gaat van de beschikbare grond.

Afwerking"Op basis van de huidige stand van zaken verwachten we dat dit gedeelte van de grondwal (tussen de Blaakwetering en de Voorweg) in de tweede helft van 2019 afgewerkt kan worden", aldus de woordvoerder.

Meer berichten