Modelbouwer Erik den Hartog (links) met Ad Los bij het schaalmodel van de Lancaster. (foto GvS) (Foto: )

Prachtig model Lancaster bommenwerper

Geert van Someren

RIDDERKERK – Het Museum Johannes Postschool in Rijsoord is verrijkt met een prachtig schaalmodel van de Lancaster bommenwerper die in juni 1943 in het dorp neerstortte. Het model is gemaakt door Ridderkerker Erik den Hartog (58), die op gezette tijden een jaar aan de afwerking werkte. Het model krijgt van museumdirecteur Ad Los een mooie plek, fraai uitgelicht, bij de tijdmachine.

Bijzonder aan het model is de relatief grote schaal: 1 op 48. Normaal is dat met een schaal van 1 op 72 wordt gewerkt, vertelt Den Hartog, die in het dagelijks leven werkzaam is bij de brandweer in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. "Het fijn werken aan zo'n model is een heel aparte wereld. Er zijn trucjes voor het aanbrengen van beschadigingen en de veroudering". De modelbouwer wijst op de bovenkant van de vleugels, waar de voor dat model bommenwerper gangbare sporen van brandstof te zien zijn.

Capitulatie

In de school vond in mei 1940 de capitulatie van Nederland voor de Duitse invallers plaats. Het museum is daar deels aan gewijd, maar kent ook andere trekpleisters als de tijdmachine en het planetarium. De maquette is niet het enige dat aan het verongelukken van de Engelse Lancaster herinnert. In het museum staat een originele propeller van het vliegtuig, met een zichtbaar kogelgat. Ad Los werkt nog aan het herstel van het originele staartstuk van het vliegtuig door het opnieuw monteren van de originele band, eveneens met kogels doorzeefd. Los is stellig van plan van de fatale vlucht een film te maken voor de tijdmachine, waarbij het lijkt alsof de kijkers meevliegen.

Het museum aan de Rijksstraatweg 101 in Rijsoord is op afspraak te bezoeken voor groepen vanaf 15 personen. Kleine individuele groepen zijn na reservering welkom op de eerste zaterdag van elke maand.

Reserveren

Reserveren en inlichtingen via info@museumschool.nl of per telefoon 06 13859789.