Amnesty met Write for Righs

Ridderkerk - Op zaterdag 8 december staat de Amnestygroep in de Jorishof naast de Hema, met een actie voor de Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Dit jaar schrijven we voor vrouwelijke activisten. Want het wordt steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. En vrouwen die hun nek durven uit te steken voor anderen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

In Ridderkerk organiseert de Amnestygroep een speciale groetenactie. De Amnestygroep zorgt voor mooie kaarten, met adres en voorbeeldgroeten, die men zo kan overschrijven. Ook voor postzegels wordt gezorgd.

De kaarten met groeten gaan dit jaar naar vrouwen die bedreigd worden, of opgesloten zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen.

Bij voorbeeld naar Atena Daemi in Iran. Zij voerde actie tegen de doodstraf in berichten op Facebook en Twitter, ze deelde folders uit en ze liep mee in een demonstratie. Zij werd daarvoor veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Ze heeft niets verkeerds gedaan.

En naar de Oekraïense LHBTI-activist Vitalina Koval, die te maken krijgt met geweld en bedreigingen. En naar de nabestaanden van de Braziliaanse politica Mariëlle Franco, die op 14 maart 2018 werd vermoord.

De Amnestygroep verkoopt op de kraam trouwens ook mooie kerstkaarten.