Foto:

Groene Stroom is niet voor iedereen

Geert van Someren

RIDDERKERK – De gemeenteraad gaat later deze maand in meerderheid akkoord met de vaststelling dat sprake is van een 'algemeen belang' bij het ter beschikking stellen van het dak van sportzaal De Werf in Slikkerveer voor de opwekking van duurzame energie. Energiecoöperatie De Groene Stroom hoeft daardoor geen huur aan de gemeente te betalen. Er komen ongeveer 250 zonnepanelen op het dak.

Niet alle inwoners van Ridderkerk kunnen meedoen aan het project. Dat is beperkt tot de postcodes 2981 tot en met 1986. De Groene Stroom realiseert de zonnepanelen door middel van de Postcoderoos regeling. De beperking houdt in dat bijvoorbeeld inwoners van Drievliet en zelfs Kinderdijk aan de andere kant van de rivier wel mee kunnen doen, maar die in Bolnes en Rijsoord niet.

De woordvoerder van het college van B&W zegt hier desgevraagd over: "Dit is een financieringsmogelijkheid om samen met omwonenden zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Een Postcoderoos is een afgebakend gebied waarbinnen de Groene Stroom haar deelnemers kan werven. Dit zogeheten Postcoderoosgebied wordt bepaald door de plaats (postcode) waar de zonnepanelen komen. In dit geval postcode gebied 2984. Dit 4-cijferige gebied vormt het hart van de roos. Het Postcoderoosgebied wordt gevormd door dit hart samen met alle aan dit hart aangrenzende 4-cijferige postcode gebieden (die de blaadjes van de roos vormen). Bolnes en Rijsoord vallen helaas niet in het Postcoderoosgebied", aldus de woordvoerder.

Inventarisatie

Tijdens de commissievergadering waar de zaak aan de orde kwam, heeft wethouder Marten Japenga opgemerkt dat de gemeente alle panden aan het inventariseren is. Doel is te onderzoeken welke geschikt zijn voor de opwekking van duurzame energie.

Hij bevestigde dat een initiatief zoals met De Werf niet haalbaar is, als voor het dak een 'normaal huurtarief' zou gelden.