Foto: Tom van Ooijen

Het wordt vrij koud

In de loop van deze week gaat zich een hogedrukgebied ontwikkelen boven Scandinavië hetgeen betekent dat de wind in onze streken uit het oosten gaat waaien. In januari levert een dergelijke luchtdrukverdeling vrijwel altijd winters weer op maar dat lukt half november meestal nog niet. Een graad of 5 's middags (bij mist wat lager) en 's nachts lichte vorst, meer lijkt er voorlopig nog niet in te zitten, maar goed, het begin is er. Mocht de op handen zijnde afkoeling daadwerkelijk plaatsvinden dan komt er een einde aan ruim 7 maanden te warm weer, alleen eind september/begin oktober waren de temperaturen eventjes een beetje te laag voor de tijd van het jaar. U begrijpt nu hoe het komt dat 2018 bezig is om een zeer warm jaar te worden, alleen een erg koude december kan wat dat betreft enig roet in het eten gooien, maar zelfs dán nog wordt dit jaar te warm, echter niet extreem.

Volgens de Engelse weerdienst Metoffice staat ons een koude en sneeuwrijke winter te wachten, met veelal hogedrukgebieden boven Groenland en lagedruk ter hoogte van Midden-Europa, hopen maar dat deze verwachting gaat uitkomen (persoonlijke mening), want een dergelijke luchtdrukverdeling staat garant voor spectaculair winterweer in de lage landen; we hebben er zo langzamerhand wel een beetje recht op, zou je haast zeggen.

staat ons een koude en sneeuwrijke winter te wachten met veelal hogedrukgebieden

De Amerikanen (ENCEP) hebben een totaal ander idee over het komende seizoen: West-Europa krijgt nl. te maken met een zeer zachte winter. Ook hun eigen land (de V.S dus) m.n. het westelijke gedeelte krijgt te maken met hogere temperaturen dan normaal de komende maanden. Reinout van de Born van MeteoGroup blijft bij zijn visie dat 2018 qua winterweer sterk op vorig jaar gaat lijken, met dit verschil dat de komende decembermaand extreem zacht en nat zal gaan verlopen in Nederland, vanaf 27 november zou die zachte en natte zuidweststroming op gang moeten komen, januari wordt een overgangsmaand, februari en maart worden koud. Hoe het Duitse Offenbach de komende winter ziet weet ik nog niet, wellicht kan ik daar volgende week iets over zeggen.

Mocht het onverhoopt tot een strenge winter komen dan zal de waterstand in de Rijn, Maas en IJssel nauwelijks gaan toenemen en dat met de lente en zomer van 2019 in het vooruitzicht. Door al het mooie weer en droge weer van de afgelopen tijd zijn we een zéér zonnig jaar aan het beleven, we staan nu op 1965 uren zon nu.

Het enige jaar dat boven de 2000 uren zon wist uit te komen was 2003 met 2022 uren zon. Als het een beetje meezit gaan we daar dit jaar (ruim) boven komen.

Meer berichten