Foto: Jos Wesdijk

'Ja, ik kan politiek wat veranderen'

door Geert van Someren

Ondernemer Van Os is wethouder

RIDDERKERK – Henk van Os is een aantal jaren geleden in de Ridderkerkse politiek gestapt, omdat hij er heilig in gelooft iets te kunnen veranderen. Na de verkiezingswinst in maart van 'zijn' Partij 18PLUS, heeft hij door wethouder te worden de overstap gemaakt van het bedrijfsleven naar de politiek. Nog steeds vanuit "de volle overtuiging " dat hij het verschil kan maken. "Daar mag ik over drie jaar op worden afgerekend".

Zoals bij elke vorming van een coalitie, is het dit voorjaar in Ridderkerk een kwestie van geven en nemen. Critici vonden dat van de kant van Henk van Os zo veel moest worden gegeven, dat sommigen de partij betitelden als 18Pluche, brengt hij in herinnering. Qua werktijden en inkomen is echter zijn situatie niet echt veranderd. "Ik wil mijn basis op orde hebben, maar ik ben niet materialistisch ingesteld. Ik wil dat mijn kinderen het beter hebben dan ik. Voor de rest zie ik het wel.

Niet voor het geld

Ik doe het niet voor het geld. Werk zo'n zestig uur per week. Ik zie het wethouderschap niet als een stap in mijn carrière. Ik doe het vanuit de overtuiging dat ik een verschil kan maken voor Ridderkerk.". Wat ook niet is veranderd is zijn kleding. Hij gaat zonder jasje en zonder stropdas naar zijn werk. "Daar voel ik me goed bij".

Onveranderd

Ook onveranderd is hoe hij werkt. "Ik vind dat geen grote stap. Ik ben nog steeds recht voor zijn raap en duidelijk. Over de mensen die hier werken, ben ik zeer positief verrast. Evenals over de collegialiteit. De ambtenaren zijn loyaal aan de politieke lijn en ze lopen hard", zegt Van Os.

Gewend

"Er werken 900 ambtenaren in de BAR-organisatie. In het begin ken je niemand, dat is natuurlijk lastig. Door met de mensen op de afdelingen te praten, kom ik er achter wat er leeft in de organisatie. Ik ben inmiddels gewend en het werk gaat me goed af".

Verbazing

Over de wijze waarop de gemeente werk aanbesteedt was hij verrast, antwoordt de wethouder op de vraag wat echt anders is. "In het bedrijfsleven ben ik gewend dat je over offertes kunt onderhandelen met de aanbieders. Als gemeente mag je dat niet doen. Dat is verboden in de publieke sector. Je mag bij een aanbesteding wel prijs en kwaliteit kwalificeren. Dat maakt het een complexe materie".

Overtuig van slagen

Van Os is ervan overtuigd dat hij gaat slagen in zijn missie. "Ik ben er nog steeds vol van overtuigd, dat ik wat kan veranderen. Ik wil daarnaast voldoening uit mijn werk halen. Tegelijkertijd moet ik mezelf wel kunnen aankijken in de spiegel. Bij de verkiezingen in 2022 staat iedereen weer op nul zetels. Dan zullen we weten, of de kiezer dat verschil kan zien".