Foto:

Gedenkboom: plaats voor 600 blaadjes

Geert van Soomeren

RIDDERKERK – Op begraafplaats Vredehof aan de Lagendijk in Ridderkerk is een bijzondere metalen gedenkboom in gebruik genomen. Aan de boom die is gemaakt van cortenstaal kunnen 600 keramieken blaadjes worden opgehangen. Daarmee kunnen mensen overledenen waar geen graf (meer) van is, persoonlijk herdenken. De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld.

Initiatiefnemers voor deze bijzondere gedenkplaats zijn de oud-raadsleden Hans Ipskamp en Irene Parren. Zij benaderden eigenaar Diederik Everts van vennootschap De Gedenkboom. De Ridderkerkse keramiste Esther Annaars las in Het Zuiden het artikel hierover en kwam met het idee van het porseleinen blaadje waarop de naam van de overledene kan staan. Het college van B&W en de gemeenteraad werkten graag mee, waardoor de zaak rond kwam. Voor Everts heeft de boom een bijzonder, persoonlijk accent. "Mijn ruim twee jaar geleden overleden vrouw José Visser heeft de boom bedacht. Ze was keramiste en maakte onder andere urnen. Haar idee was dat het gaat om de naam, die op deze manier blijft voortbestaan. Er zijn diverse toepassingen voor de boom. Dit is de eerste met keramieken blaadjes. Ik vind dat heel mooi". Everts is verrast door het succes. Reclame heeft hij niet gemaakt, maar in Nederland staan inmiddels vijftien van deze 3,20 meter hoge gedenkbomen. Ook staan er twee in België en twee in Engeland. "Het is een stoere, iconische boom van 580 kilo. Toch beweegt hij wat op de wind. Dat is mooi", vertelt Everts, die inmiddels ook kleine exemplaren van de boom van cortenstaal maakt, bij wijze van monumentje. Wie geïnteresseerd is in het laten maken en ophangen van een keramieken blaadje op Vredehof, kan voor meer informatie terecht in het kantoor van de begraafplaats aan de Lagendijk 114. Tegelijkertijd met de gedenkboom is op de begraafplaats de authentieke zonnewijzer weer teruggeplaatst. Zes vrijwilligers hebben het prachtige object in samenwerking met de gemeente gerestaureerd. Op Vredehof is langs het hoofdpad een kleine expositie gewijd aan de restauratie.