Foto: Tom van Ooijen

Grote getallen

Oktober 2018 zit er bijna op en zal de boeken in gaan als zacht, droog en zeer zonnig. Het ziet er nu (maandag) naar uit dat dinsdag drijfnat is verlopen, maar de normale hoeveelheid oktoberneerslag (83 mm.) zal hoogstwaarschijnlijk niet gehaald zijn. Aan het aantal dagen met 20+ temperaturen kon de voorbije oktober nog een behoorlijke bijdrage leveren (10 stuks), daarmee kwam het totaal dit jaar op 132 warme dagen en dat is ongeëvenaard. 1907 bijv. had slechts 40 van dergelijke dagen. Op 13 oktober werd het in De Bilt zomers warm (26,3 graden). Zó warm, zó laat in het seizoen is sinds 1901 niet eerder gelukt.

Als weerkunde, sterrenkunde of politiek bijv. uw hobby is dan krijgt u af en toe onherroepelijk te maken met (zeer) grote getallen. Menselijke hersenen echter hebben moeite om te begrijpen/ bevatten hoeveel een miljoen, miljard werkelijk is. Logisch eigenlijk want onze (verre) voorouders konden hooguit tot honderd tellen, rekenen en méér was voor de dagelijkse praktijk meestal niet nodig. Geen wonder dus dat een miljoen of een miljard voor ons brein tot nu toe iets abstracts gebleven is. Uiteraard geldt dat ook voor mijn hersentjes maar desondanks ga ik een poging ondernemen om iets meer houvast te bieden. Een miljard minuten geleden veroverde keizer Trajanus Seleucië en Mesopotamië en bereikte met enige moeite uiteindelijk de Perzische Golf. Kortom we zijn in de Romeinse Tijd beland en schrijven het jaar 115 na Christus. We weten allemaal dat een minuutje qua tijdsduur weinig voorstelt, des te meer aanzien krijgt het getal miljard in deze. Een volgende poging.

Het zou mooi zijn wanneer we een miljard eenheden voor ons zien staan en dat enorme getal ook enigszins konden bevatten; misschien is dat mogelijk. Een jaar of tien geleden ben ik eens gaan uitzoeken hoeveel zandkorrels er in een kubieke cm. gaan (toegegeven, ik had die dag echt niks beters te doen). Eerst een dobbelsteentje van karton gemaakt en daarna wat zand uit de zandbak gehaald en toen begon het tellen ; er bleken na veel vijven zessen ongeveer 9.000 zandkorrels in een kubieke cm. te gaan, hetgeen betekent dat in een gewone emmer ongeveer 90 miljoen zandkorrels passen.

Meer berichten