Ali is op zijn gemak tijdens de wiskundeles in een 3e klas vwo. (foto GvS)
Ali is op zijn gemak tijdens de wiskundeles in een 3e klas vwo. (foto GvS) (Foto: )

Kans voor vluchteling op het Gemini College

Geert van Someren

RIDDERKERK – Ali Sabri Makebi zit op zijn gemak in klas 3 vwo van het Gemini College in Ridderkerk bij een wiskundeles. Hij is een vluchteling die vroeger in Afghanistan een paar jaar wiskunde heeft gestudeerd.

Onderzocht wordt of hij op termijn geschikt is om in de regio aan de onderbouw les te geven of dat hij tot zijn recht komt als onderwijsassistent. Lukt dat, dan snijdt het mes aan twee kanten. Er is een nijpend tekort aan leerkrachten en Ali heeft werk.

Kans

Directeur Gerard Langenberg van het Gemini College geeft Ali graag de kans zich te bewijzen. "Hij spreekt vijf talen, maar zijn Nederlands is mega slecht. Dat komt omdat hij te weinig contact had met Nederlandse mensen. Het is wel een ding, want wiskunde is tegenwoordig talig geworden. De opgaven zijn niet meer alleen met cijfers, maar ook tekstueel.

Nederlands

Nu hij hier op school is gaat, door de omgang met kinderen en leraren, zijn Nederlands met sprongen vooruit. De leerlingen moesten uiteraard eerst even wennen, maar gaan zeer goed met hem om".

Wereld van verschil

Voor Ali is het een wereld van verschil. "Hij voelt zich serieus genomen", vertelt Langenberg. "Het werk geeft hem discipline. Hij moet op tijd zijn. Hij was en is zeer beleefd, maar was eerst onderdanig en zeer timide. Nu heeft hij vaak een grote smile op zijn gezicht. Hij toont dat als je iemand een doel geeft, het een ander mens wordt".

Strak rooster

Langenberg: "We kijken nu wat hij nodig heeft om te slagen. Dat gaat met een strak rooster. Hij is net gestart met rekentoetsen. We geven hem rustig de kans om het op te pakken. Kijken goed wat zijn niveau is, begeleiden hem.

Te kort

De maatschappij heeft hem nodig. Het onderwijs komt mensen tekort. Wij willen hem daarin graag een positie geven".