De Rijkstraatweg zou dicht moeten voor vrachtverkeer (Foto: GvS)
De Rijkstraatweg zou dicht moeten voor vrachtverkeer (Foto: GvS) (Foto: )

Rijksstraatweg gaat dicht voor vrachtverkeer

RIDDERKERK – Na de opening van de tunnel onder de Rijksstraatweg afgelopen zomer is het sluipverkeer op de Rijksstraatweg toegenomen. Vooral door de toename van het vrachtverkeer en het aantal bestelwagens, is de veiligheid van de vele fietsers op de dijk in het geding. De gemeente wil de Rijksstraatweg daarom sluiten voor vrachtverkeer. Het college van B&W heeft dat meegedeeld aan de gemeenteraad. De gemeente gaat over de maatregel in gesprek met de Stichting Oude Kern Rijsoord, die eerder dit jaar aan de bel trok over de toename van het zware verkeer. Het is de bedoeling dat alleen vrachtverkeer met een ontheffing nog welkom is.

Het besluit van het college is het resultaat van metingen. De gemeente heeft die zowel van voor de openstelling van de onderdoorgang als daarna. De cijfers tonen aan dat het zware verkeer geleidelijk toeneemt. In zuidelijke richting rijden op een werkdag gemiddeld 67 vrachtwagens over de weg (met lintbebouwing) en 193 bestelwagens. De andere kant op zijn dat gemiddeld 88 vrachtwagens en 186 bestelwagens.

De tunnel onder de Rijksstraatweg is gebouwd om de bedrijfsterreinen Veren Ambacht en Nieuw Rijerwaard rechtstreeks met elkaar te verbinden. Aan de oostkant van de tunnel is een doorsteek naar de Rijksstraatweg. Bij files op de A15/A16 van en naar het zuiden, vormt het een sluiproute naar de afslag c.q. oprit bij Zwijndrecht aan de A16. (Geert van Someren)