Roelie 't Jong is een fotografe vol passie. (Foto: Privé)
Roelie 't Jong is een fotografe vol passie. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Geschiedenisboek van je eigen leven'

Roelie 't Jong is een fotografe vol passie. Niet voor niets is haar motto 'een mooie foto nu, is een mooie herinnering later'.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Roelie's oudere broer was enthousiast amateurfotograaf. Daar is het zaadje voor de fotografie geplant bij Roelie. "De mooie foto's die hij maakte hing hij op aan de muur in zijn flat en iedere keer als ik bij hem kwam zag ik weer nieuwe foto's verschijnen aan de 'fotomuur'. Ik als tiener vond het geweldig; mijn vader en moeder hadden geen fototoestel en er hingen ook geen foto's aan de muur. Destijds was het niet zo vanzelfsprekend dat je een fototoestel had en er werden niet vaak foto's gemaakt; dat was nog iets speciaals. De tijden zijn totaal veranderd. Door mijn broer ben ik ook gestart met fotografie; eerst met zijn fototoestel en later met mijn eigen fototoestel op mijn 18e."

Het mooie aan fotografie is dat je een moment vastlegt en dat je als fotograaf bijzondere familiemomenten mee mag maken van mensen die je niet kent, volgens Roelie. "Als je je foto's jaren later bekijkt dan beleef je weer die vakantie, denk je aan oma, de bruiloft van je tante of zie je je huisdier weer even voor je. Zo heb je een geschiedenisboek van je eigen leven. Maar wat ik ook leuk vind is dat het begrip 'een mooie foto' persoonlijk is en dat de één een foto prachtig vindt en de ander vindt er niets aan. Het geeft een kick als je op het juiste moment hebt afgedrukt zodat de foto niet zomaar een foto is."

Roelie is fotograaf van mens en dier en maakt portretfoto's in haar studio en op locatie. Daarnaast vindt zij sportfotografie heel erg leuk om te doen. Niet verwonderlijk dus dat ze tijdens het voetbalseizoen iedere zondagmiddag langs de lijn te vinden is bij de wedstrijden van het eerste van sv Slikkerveer. Ook geeft Roelie korte cursussen fotografie voor beginners. Ze heeft een sterke band met Ridderkerk. "Die band is er al bijna 25 jaar en begon toen ik bij Radio Ridderkerk terecht kwam. De band is alleen maar groter geworden. Mijn man komt uit Slikkerveer, we werken allebei in Ridderkerk want ik heb mijn fotostudio in de oude huishoudschool in het centrum, mijn schoonfamilie en een aantal vrienden en kennissen wonen er. Ik vind dat Ridderkerk mooie parken heeft, vooral in het voorjaar zijn die geweldig om te zien als de bomen volop in de bloesem staan. De Crezéepolder is geweldig, net als Huys ten Donck en de bijbehorende tuin. Als het om natuur gaat kun je ook naar het Waalbos bij Rijsoord gaan, dat is zich nog aan het ontwikkelen maar is nu al leuk om doorheen te fietsen."