De verkoop van de grond levert de gemeente Ridderkerk 16,1 miljoen op (foto en tekst Geert van Someren). (Foto: )

Gemeente maakt financiële klapper

RIDDERKERK – ( tekst en foto Geert van Someren) De gemeente Ridderkerk heeft voor een bedrag van 16,1 miljoen euro een kavel van ruim 6 hectare in Cornelisland verkocht. Koper van de grond is het Schiedamse vastgoedbedrijf David Hart Groep (DHG), die er een mega distributiecentrum realiseert voor e-commerce gerelateerde bedrijven. Het gaat om een stuk grond dat pal aan de A15 ligt. De grondtransactie is naar verluidt een van de grootste, zo niet de grootste in de geschiedenis van Ridderkerk. Het terrein is 60.000 vierkante meter groot.

Dat is 24% van de grond die in Cornelisland beschikbaar is om te verkopen. Reden voor Ridderkerk om DHG een gevraagde korting te verlenen op de grondprijs, zo blijkt uit een brief die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Normaliter geldt voor dergelijke grond een adviesprijs van 270 euro per m2. DHG betaalt 7 euro minder. Omdat de grond eerder wordt verkocht dan gepland, heeft de gemeente een rentevoordeel van 1 miljoen euro. De bedoeling is dat deze maand wordt begonnen met de bouw. De eerste fase heeft een omvang van ongeveer 20.000 vierkante meter. Die moet over ongeveer een jaar worden opgeleverd. Een soortgelijk distributiecentrum heeft DHG eerder op het bedrijvenpark Moerdijk gerealiseerd, gebouwd volgens het zogeheten Smartlog-concept. Dat is de nieuwe maatstaf voor grote opslagcentra en distributie. Een later te realiseren tweede fase zal met circa 29.000 vierkante meter nog iets groter zijn dan de eerste.

Shopbox