VVD: meegaan met verkoop aandelen Eneco

Edward Piena: “De verkoop van aandelen Eneco gaat toch door”. (foto: Jos Wesdijk tekst Geert van Someren) (Foto: Jos Wesdijk)

RIDDERKERK VVD-raadslid Edward Piena heeft tijdens een commissievergadering van de Gemeenteraad gezegd dat Ridderkerk er verstandig aan zou doen om zich aan te sluiten bij de groep aandeelhouders die voorstander zijn van verkoop van de aandelen Eneco. Nadat Den Haag en Amstelveen zijn overgestapt naar de groep gemeenten die willen verkopen, vertegenwoordigen de gemeenten die Eneco in eigendom willen houden, nog maar 9% van de aandelen.

Volgens Piena heeft het daarom geen zin meer dat Ridderkerk tegen de verkoopt blijft: "De verkoop gaat toch door". Wethouder Volbregt Smit geeft er vooralsnog de voorkeur aan een afwachtende houding in te nemen. "De ontwikkelingen gaan door. Bij Eneco speelt het nodige intern. Er is geen sprake meer van twee gescheiden groepen van voor- en tegenstanders. We zitten weer bij elkaar aan tafel". De wethouder merkt wel op dat vast kan worden nagedacht wat Ridderkerk met de eventuele opbrengst wil doen. Hij noemt als mogelijkheid het geld te benutten voor het energieplan dat de gemeente Ridderkerk gaat opstellen. De feitelijke opbrengst hangt onder andere af van de wijze waarop de aandelen worden verkocht, maar loopt in de miljoenen. Piena zegt dat hij graag zou zien dat het college van B&W zich meer actief opstelt, in plaats van een afwachtende houding aan te nemen. "Dat geldt niet alleen voor de aandelen van Eneco, maar meer in het algemeen neemt het college een afwachtende houding aan". Als ander voorbeeld noemt hij het openbaar vervoer.