V.l.n.r. achter de balie de leerlingen Bianca Punt, Wendy van den Hooven en Chassidy Brielle met rechts Ionna. (foto GvS) (Foto: )

Nieuwe opzet kantine Gemini is groot succes

Geert van Someren

RIDDERKERK – De nieuwe opzet van de kantine in het Gemini College in Ridderkerk is zo'n groot succes, dat uiterlijk op 1 oktober een tweede kantine opengaat. Voor de huidige kantine staan in de drie pauzes te lange rijen leerlingen te wachten. In de kantine is een mix van gezonde producten en snacks te krijgen.

Directeur Gerard Langenberg van het Gemini College: "Wij werken hierbij samen met de Stichting Bar in Balans. Die organiseren onder andere de logistiek, waarbij overtollige producten van winkels en groothandel die ook bij FCR niet weggaan, hergebruikt kunnen worden in de kantine. Te denken valt bijvoorbeeld aan grootverpakkingen van ham of brood wat nog prima bruikbaar is, maar wat niet wordt meegenomen. Elke dag bekijken we wat er bij ons blijft liggen en dat krijgt zo weer een hele goede bestemming. Het betekent ook dat we nooit precies weten wat we kunnen aanbieden en dat maakt het zo enorm leuk".

"Voor de aanvang van het schooljaar hebben we de ouders op de hoogte gesteld. De prijs is in de kantine bewust laag gehouden, dat neemt de prikkels weg om in de pauze naar een supermarkt te lopen. De opzet is gericht op het tegengaan van voedselverspilling in combinatie met gezonde voeding. Er is veel vraag naar een tosti, water en een broodje gezond. Ongeveer 60 – 70% daarvan komt uit producten die anders worden vernietigd". De inkomsten van de kantine worden weer ingezet om voedselverspilling onder de aandacht te brengen oa door het ontwikkelen van het educatieprogramma.

"In de brugklassen is gezondheid een vak op het lesrooster geworden", vertelt Langenberg. "Tevens worden leerlingen betrokken bij de nieuwe opzet. Ze draaien mee achter de balie in de kantine. Dat past in de praktijkuren. Ze worden begeleid door twee docenten. Samen met Ioanna Ouzounidou wordt op deze manier voedsel goed hergebruikt en worden er oplossingen gezocht om het probleem voedselverspilling, dat veel hoger op de agenda moet komen te staan, te voorkomen".

Shopbox