De Lagendijk is nu met klinkers bestraat. Asvalt zou volgens bewoners de snelheid van het verkeer doen toenemen. (foto GvS) (Foto: )

"Lagendijk wordt racebaan met asfalt"

Door Geert van Someren

RIDDERKERK – Bewoners van de Lagendijk maken ernstig bezwaar tegen de plannen van de gemeente om het deel tussen de Frans Halsstraat en de Burg. De Zeeuwstraat anders in te richten. Het plan is afgelopen week aan de bewoners gepresenteerd. Tot hun verbazing gaan de klinkers op de rijbaan, waar een maximum geldt van 30 km/u, plaats maken voor rood gekleurd asfalt. "Dat wordt een racebaan", vrezen ze.

Het principe van de aanpassing staat bekend als 'auto te gast'. De auto is daarbij ondergeschikt aan de fietser en de voetganger. Het wordt landelijk veelvuldig toegepast in diverse uitvoeringen. Die uitvoering gaat op de Lagendijk bestaan uit een rood geasfalteerde rijweg van 3,60 meter breed. Gescheiden door een grijs gekleurde band, komt daarnaast een voetpad van rode klinkers op dezelfde hoogte. Wat de bewoners betreft wringt daar de schoen. "Optisch geeft de rijbaan zowel de ruimte aan auto's als fietsers. Op andere plaatsen in het land is er in het midden van de weg een smalle, duidelijke rijbaan voor auto's. Daarnaast is het zo dat auto's op asfalt sneller rijden dan op klinkers", zo is het bezwaar.

De Lagendijk stamt uit de Romeinse tijd. De weg wordt druk bereden, zowel door auto's als fietsers. Er is veel verkeer naar basisschool De Pyramide bij het aan- en uitgaan van de school. Ook monden ongeveer 200 woningen uit op de Lagendijk. De dijk trekt daarnaast sluipverkeer. Uit metingen van een paar jaar terug is gebleken dat 70% van de automobilisten harder rijdt dan 30 km/u. De hoogst gemeten snelheid was maar liefst 90 km/u.

Met de nieuwe inrichting gaat die snelheid nog omhoog, vrezen de bewoners. Ronduit gevaarlijk vinden ze de onduidelijkheid van het wegdek voor de positie van fietsers. "Het wordt een ramp voor alle gebruikers. We maken ons ernstig zorgen over de veiligheid". Een tweede bezwaar is volgens de bewoners dat het nieuwe wegdek een landelijke uitstraling mist en daardoor minder goed past bij de diverse monumentale boerderijen aan de Lagendijk. Ze vragen de gemeente met een nieuw plan te komen.