Erna Wouters is genomineerd als één van de 13 hoedenmakers die meedoen aan de hoedenwedstrijd voor Prinsjesdag (Foto: archief) (Foto: )

Stemmen op hoed van oude treinmaterialen

Hoedenmaker Erna Wouters uit Ridderkerk is een van de 13 genomineerde hoedenmakers die mee mag doen aan NS de hoedenwedstrijd ter gelegenheid van Prinsjesdag in het Centraal Station van Den Haag.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK - Op de derde dinsdag van september is het weer zover, dan is het Prinsjesdag. Een belangrijke dag voor (politiek) Nederland, waarbij wordt verteld wat het regeringsbeleid voor het komende jaar wordt. Daarnaast is het vooral ook een feestelijke dag vol tradities, waarin politiek Nederland opperbest verschijnt met hun mooiste hoed en bijpassende outfit. Dit jaar start Prinsjesdag al bij aankomst op station Den Haag Centraal. Om alvast in de stemming te komen voor Prinsjesdag worden er bijzondere hoeden tentoongesteld: hoeden gemaakt van materialen en stoffen uit oude treinen, oude NS bedrijfskleding en overgebleven gevonden voorwerpen, waarvan het design is geïnspireerd op station Den Haag Centraal. De stations bezoekers mogen stemmen op het mooiste design. De hoeden worden vanaf donderdag 12 september tentoongesteld in het station en blijven staan in de stationskamer.

Erna Wouters heeft een hoed gemaakt van allerlei kledingstukken en stoelbekleding. "De uitdaging voor mij was een unieke creatieve hoed te maken die ook draagbaar moest zijn. Ik heb het station goed bekeken. Wat opviel was het bijzondere dak met een mooi lijnenspel, de grote overzichtelijke ruimtes en de openheid. Den Haag Centraal Station is een kopstation. Van de organisator kreeg ik een doos met oude materialen opgestuurd. Het was een grote verrassing wat er uit de doos zou komen."

Er zat van alles bij - bekleding van treinstellen, kleding van NS personeel en zelfs een paar sokken in zaten. Niet echt hoedenmaterialen… Maar Erna kon er wel wat mee. "Toch heb ik er een hoed van kunnen maken. Ik maak geen schetsen, maar de hoed ontstaat tijdens het maakproces. Ik heb ook plastic en treinrails gebruikt. De hoed bestaat uit een dop en plastic ruiten. Ik heb hiervoor stukken stoelbekleding en kleding gebruikt. De architect, Pieter van Rooij, geeft aan dat de reizigers de kleur geven aan het station. In mijn hoed zijn de lijnen van in het plastic voorzien van kleur. Geel en groen verwijzen naar de kleuren van Den Haag. De rails die gebruikt is, heeft ook een open eind. Je weet niet waar de reizigers naar toe gaan. Ze kunnen door met andere openbaar vervoer, of lopend de stad in. Of ze kunnen terug met dezelfde trein over dezelfde rails."

Erna heeft ook een bijpassende tas gemaakt, van dezelfde kleur stoelbekleding als de hoed. De rails dient als handvat en het deksel is een verwijzing naar het dak van het station. De hoed is te zien in station Den Haag Centraal. De reizigers kunnen stemmen op de mooiste hoed. Er is nog een hele kleine kans dat een van de hoogwaardigheidsbekleders een van de hoeden gaat dragen bij de opening van de staten generaal. "Ik ben benieuwd of mijn hoed straks op het hoofd prijkt van een minister of staatsecretaris. Maar het was in ieder geval een hele inspireerde opdracht waar ik met veel plezier aan gewerkt heb!"

Vandaag, dinsdag, brengt Erna haar hoed eigenhandig naar Den Haag. Het is een afsluiting van een heel proces. "Het was geweldig om aan dit project te werken. Of het een eer is? In ieder geval een soort erkenning van je werk. Spannend om vandaag de hoed te brengen – wie weet kan ik wel wat werk van anderen zien en zo mijn kansen om te winnen inschatten." Op de website www.ernawouters.nl is meer informatie te vinden, ook over het stemmen op de hoed van de Ridderkerkse.

Shopbox